Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
Newsletters
Agroportal
  • Login
  • Registar
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados

    GPP disponibiliza Boletim Mensal do Estado das Culturas e Previsão de Colheitas | outubro 2025

    centro pinus

    Impacto económico dos incêndios de 2025 na Fileira do Pinho

    Paulo do Nascimento Cabral defende reforço das cláusulas de salvaguarda e saúda a proteção das RUP no Acordo UE–Mercosul

    Copa Cogeca

    Negotiations on the GSP reach an inadequate conclusion for rice producers

    Espanha confirma mais sete casos de peste suína africana na Catalunha

    ivdp

    Maxime Valery vence “Master of Port” 2025 após final em Paris e etapa de estudo no Porto e no Douro

    IFAP

    Pagamento do apoio à redução de carga combustível em área de baldio

    Chega alerta para “graves prejuízos” causados pela língua azul no Alentejo e questiona Governo

    UPL

    UPL homenageia cinco cooperativas e a Embrapa Soja por ações de sustentabilidade

  • Opinião
    Ricardo Dinis

    Açafrão – A ilusão das Culturas Caras

    Quando o preço da carne se torna arma política

    Da vontade à realidade – boas intenções de Bruxelas que deixam dúvidas

    José Martino

    Balcão Único do Prédio (BUPi)

    Não é o futuro: a IA deve ser o presente nas explorações agrícolas e florestais portuguesas

    António Covas

    Serviços de ecossistema, a prioridade estrutural da política agro rural

    Georgete Felix

    Setor Cooperativo, Desenvolvimento Sustentável e ESG

    Manuel Chaveiro Soares

    Não comer gato por lebre

    Plano de … despovoação!

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros

    Últimas

    centro pinus

    Impacto económico dos incêndios de 2025 na Fileira do Pinho

    02/12/2025

    Apoio PEPAC à modernização florestal: candidaturas até 22 de janeiro de 2026

    02/12/2025

    Pagamento do apoio à redução de carga combustível em área de baldio

    02/12/2025

    Bolsa do Porco – Semana 48/2025 – 1,902€ (Descida de 0,020 euros)

    02/12/2025

    Como é que as florestas ajudam os agricultores?

    01/12/2025

    Vacuno: precios al alza por el aumento de la demanda

    01/12/2025
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal
Agroportal
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados

    GPP disponibiliza Boletim Mensal do Estado das Culturas e Previsão de Colheitas | outubro 2025

    centro pinus

    Impacto económico dos incêndios de 2025 na Fileira do Pinho

    Paulo do Nascimento Cabral defende reforço das cláusulas de salvaguarda e saúda a proteção das RUP no Acordo UE–Mercosul

    Copa Cogeca

    Negotiations on the GSP reach an inadequate conclusion for rice producers

    Espanha confirma mais sete casos de peste suína africana na Catalunha

    ivdp

    Maxime Valery vence “Master of Port” 2025 após final em Paris e etapa de estudo no Porto e no Douro

    IFAP

    Pagamento do apoio à redução de carga combustível em área de baldio

    Chega alerta para “graves prejuízos” causados pela língua azul no Alentejo e questiona Governo

    UPL

    UPL homenageia cinco cooperativas e a Embrapa Soja por ações de sustentabilidade

  • Opinião
    Ricardo Dinis

    Açafrão – A ilusão das Culturas Caras

    Quando o preço da carne se torna arma política

    Da vontade à realidade – boas intenções de Bruxelas que deixam dúvidas

    José Martino

    Balcão Único do Prédio (BUPi)

    Não é o futuro: a IA deve ser o presente nas explorações agrícolas e florestais portuguesas

    António Covas

    Serviços de ecossistema, a prioridade estrutural da política agro rural

    Georgete Felix

    Setor Cooperativo, Desenvolvimento Sustentável e ESG

    Manuel Chaveiro Soares

    Não comer gato por lebre

    Plano de … despovoação!

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros

    Últimas

    centro pinus

    Impacto económico dos incêndios de 2025 na Fileira do Pinho

    02/12/2025

    Apoio PEPAC à modernização florestal: candidaturas até 22 de janeiro de 2026

    02/12/2025

    Pagamento do apoio à redução de carga combustível em área de baldio

    02/12/2025

    Bolsa do Porco – Semana 48/2025 – 1,902€ (Descida de 0,020 euros)

    02/12/2025

    Como é que as florestas ajudam os agricultores?

    01/12/2025

    Vacuno: precios al alza por el aumento de la demanda

    01/12/2025
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal
Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
Agroportal

Five times more greenhouse gas generated by food waste than air flights, but how many countries are committed to tackling food waste?

por Agroportal
29-10-2025 | 10:22
em Últimas, Internacional
Tempo De Leitura: 6 mins
A A
Partilhe no FacebookPartilhe no TwitterEnviar para o WhatsappEnviar para o TelegramEnviar para o LinkedIn
  • Leading NGOs issue stark warning and reveal the number of countries that have food loss and waste commitments in their Nationally Determined Contributions (NDCs) – tomorrow.
  • Urgent media webinar Why Ending Food Waste Should be on the Table at COP30  (30 October at 3pm GMT/11am EDT) to reveal the current rate of commitment.

Four leading NGOs working to transform the world’s stressed food system have issued an urgent warning that inaction on food loss and waste by many nations is seriously risking food security, whilst feeding climate change. And with global food loss and waste estimated to cost USD 1 trillion annually, reducing food loss and waste can unlock enormous cost savings and opportunities for governments, businesses and households facing an uncertain future.

The group, which encompasses members of the Global Action Drive (GAD), including the Global FoodBanking Network, ReFED, World Resources Institute and WRAP is hosting a dedicated webinar ahead of COP30 on an underutilised but transformative climate solution:a ction on food waste.

The session will show how cutting food waste can slash emissions, save money, and feed more people — with countries and communities proving what’s possible. Scheduled for Thursday 30 October at 3.00-4.00pm GMT/11.00am–12pm EDT, ‘Why Ending Food Waste should be on the table at COP30’ will include contributions from leading experts on food waste prevention including:

  • Lisa Moon President and CEO of The Global FoodBanking Network
  • Catherine David CEO of global environmental action NGO WRAP
  • Tomás Saieg Páez Office of Legislative Implementation and Circular Economy, Ministry of the Environment Chile
  • Laura Lourdelle Resources Efficiency Manager, Sodexo Group Sustainability
  • Dana Gunders President of food waste NGO ReFED
  • Alessandra Fajardo Executive Director of CEBDS (Brazilian Business Council for Sustainable Development)

The webinar will detail the latest work from around the world and cover the evolution of food loss and waste in the broader international and UN agenda. It will explore the links between food loss and waste and GHG emissions, adaptation, health and nutrition, and economies with examples from individual countries.

Critically it will detail the number of countries that include food loss and waste in their NDCs or other policies and launch a guide to help more countries make food waste action a climate priority.

The webinar will cover all aspects from business to country to Government voices and explore the barriers to progress and ask: What will it take to put food loss and waste at the heart of climate action?

Currently, one third of all food produced globally goes to waste and nearly 10% of global greenhouse gas emissions – five times more than aviation – come directly from this wasted food, further fuelling climate change. The volume of global food loss and waste is predicted to top 2.1 billion tonnes per year by 2030 without urgent action, with associated costs expected to cost global economies $1.5 trillion.

Action by the small number of engaged nations is too little to prevent the worst impacts of climate change linked to food loss and waste, and the group is calling on more Governments to commit to immediate action by adding commitments to tackle FLW in their NDCs at COP30.

The session is aimed at global media outlets and journalists with a dedicated Q&A session, but open to people and organisations working on Food Loss and Waste.

  • Registration is via: https://waste.zoom.us/webinar/register/WN_GCAjZMWwQOeQ5ubYDTWPVA

Catherine David, CEO WRAP said, “Food loss and waste is one of the biggest opportunities in the climate transition and one we already know how to solve.

“With major food companies achieving measurable food-waste reductions and savings, and leading technology companies showing how kitchens and supply chains can cut the waste stream by over 50%, the solutions are here: better measurement, smarter supply chains, consumer education, and circular innovation.

“What we need now is scale, to turn potential into global progress. Tackling food loss and waste should sit at the heart of every climate plan – it’s fast, practical, and affordable. From Kenya to Colombia, countries are embedding food waste reduction into their national climate plans. And at COP30, more governments can show the world what real progress looks like by placing food waste reduction at the core of their national climate commitments.”

“We’ve made great progress in recent years drawing the connection between food systems and climate change, but as we head into COP30, we need more action to tackle these dual issues,” said Lisa Moon, president and CEO of The Global FoodBanking Network. “Food banks offer an efficient, community-based solution to food waste. Food banks work across business, governments and civil society to alleviate hunger, improve nutrition, and reduce methane emissions— at the same time.”

“Reducing food waste is a major solution, both in its financial and climate potential, and it also offers a range of other benefits as well,” said Dana Gunders, president of ReFED. “What’s especially important in this period of global economic turmoil are the financial benefits. Reducing the amount of food that goes to waste across our food system helps maximize the economic resources needed to get it from farms to our plates, easing the cost burden for businesses, governments, and families. It’s just one of many benefits that go hand-in-hand with the climate impacts.”

Liz Goodwin, Senior Fellow and Director, Food Loss and Waste at World Resources Institute said, “Food waste is the world’s most expensive and overlooked climate problem. Each year, it drains $1 trillion from the economy — enough to raise global healthcare spending by 10%. Food waste robs us of the chance to protect the planet, support families facing high food prices, and build a stronger food system. The question is simple: will leaders do more with the food we already have, or let waste keep costing us all?”

Fonte: WRAP

Imprimir Artigo
Publicação Anterior

China retoma compras de soja dos EUA antes da reunião entre Xi e Trump – Bloomberg

Próxima Publicação

Agroportal em manutenção

Artigos Relacionados

Últimas

GPP disponibiliza Boletim Mensal do Estado das Culturas e Previsão de Colheitas | outubro 2025

02/12/2025
centro pinus
Últimas

Impacto económico dos incêndios de 2025 na Fileira do Pinho

02/12/2025
Últimas

Paulo do Nascimento Cabral defende reforço das cláusulas de salvaguarda e saúda a proteção das RUP no Acordo UE–Mercosul

02/12/2025
Próxima Publicação

Agroportal em manutenção

Opinião

Ricardo Dinis
Últimas

Açafrão – A ilusão das Culturas Caras

por Ricardo Dinis
30/11/2025

Ler mais
Últimas

Quando o preço da carne se torna arma política

por Pedro Santos Vaz
23/11/2025

Ler mais

Subscrever as nossas newsletteres

Subscrever as nossas Newsletters Agroportal

Verifique na sua caixa de correio ou na pasta de spam para confirmar a sua subscrição.

Comunicados

GPP disponibiliza Boletim Mensal do Estado das Culturas e Previsão de Colheitas | outubro 2025

02/12/2025
centro pinus

Impacto económico dos incêndios de 2025 na Fileira do Pinho

02/12/2025
Advertisement

Temas em destaque

Candidaturas PU PAC pós 2027 Simplificação PAC Água que Une

Eventos

Dezembro 2025
STQQSSD
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     
« Nov   Jan »

Sobre Nós

O Agroportal.pt é uma plataforma de informação digital que reúne a informação relevante sobre agricultura. Tem um foco na Política Agrícola Comum e a sua aplicação em Portugal.

Menu

  • Quem somos
  • Relatórios anuais
  • Envie-nos informação
  • Publicidade
  • Newsletters
  • Estatuto Editorial
  • Ficha técnica
  • Proteção de Dados Pessoais
  • Disclaimer
Facebook twitter Circle Instagram Rss Feed

© Agroportal. All Rights reserved.

  • Login
  • Registar
Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados
  • Opinião
  • Eventos
  • Dossiers
    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos
    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados e Cotações agrícolas
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros agrícolas
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal

© Agroportal. All Rights reserved.

Bem-Vindo De Volta!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
OU

Faça login na sua conta abaixo

Esqueceu-se da senha? Registar

Criar Uma Nova Conta!

Sign Up with Facebook
Sign Up with Google
OU

Preencha os campos abaixo para se registar

* Ao se registar-se no nosso site, você concorda com os Termos e Condições e a Política de Privacidade .
Todos os campos são necessários. Entrar

Obter a sua senha

Indique por favor o seu nome de utilizador ou endereço de E-mail para repor a sua senha.

Entrar
Este site usa cookies. Ao continuar a utilizar este site, está a dar consentimento à utilização de cookies. Visite a nossa Política de Protecção de dados e Cookies.