Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
Newsletters
Agroportal
  • Login
  • Registar
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados

    OE2026: Governo quer mexer na estrutura e organização do dispositivo de combate aos incêndios

    PAC em números: consciência europeia atinge pico, mas lacunas de conhecimento persistem perante elevada perceção da importância agrícola

    Nova Política Agrícola Comum 2023-2027: Os 10 objetivos estratégicos que fomentam a sustentabilidade e a resiliência agrícola

    FAO alerta para desigualdades no acesso a financiamento dos agricultores moçambicanos

    Brasil impulsiona identificação do gado bovino na Amazónia com resistência de produtores

    ICNF

    OE2026: ICNF recebe 44,7 ME para áreas protegidas e alterações climáticas

    Moçambique quer produção agrícola competitiva para reduzir importação de alimentos

    Coastwatch 2025-2026 arranca a 11 de outubro com o maior projeto de voluntariado pelo litoral em Portugal

    OE2026: Operações para encerramento do PT 2020 devem ser regularizadas até 2027

  • Opinião

    Agricultura na próxima década: entre a oportunidade e o risco – notas sobre o OECD–FAO Agricultural Outlook 2025–2034

    José Martino

    Os ensinamentos que retive dos fogos rurais de 2024 e 2025

    António Covas

    Os processos de ruralização e a estratificação social da 2.ª ruralidade

    Manuel Chaveiro Soares

    Frango de carne e sustentabilidade

    luis caixinhas

    O uso sério das marcas registadas: uma obrigação legal e estratégica no setor agroalimentar

    Agricultura à Deriva: Porque Insistem em Governar o Campo Desde o Gabinete?

    filipe charters de azevedo

    Para onde vai o dinheiro da PAC?

    Trazer a agricultura para os Paços do Concelho

    Dalila Vieira

    Algas à Mesa: O Futuro Sustentável da Alimentação?

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros

    Últimas

    Estudo | Rotulagem de alimentos geneticamente modificados afeta fortemente as decisões de compra

    09/10/2025

    OGM | Tomate “inteligente” muda de cor para alertar falta de nutrientes no solo

    09/10/2025

    European Parliament votes on CAP simplification and strengthening farmers’ position in the food supply chain

    08/10/2025

    Comissão Europeia propõe salvaguardas a agricultores no acordo com Mercosul

    08/10/2025

    Estudo aponta ganhos expressivos com a beringela Bt: mais produção, mais lucro e menos pesticidas

    08/10/2025

    Cotações – Cortiça – 29 de setembro a 5 de outubro de 2025

    07/10/2025
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal
Agroportal
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados

    OE2026: Governo quer mexer na estrutura e organização do dispositivo de combate aos incêndios

    PAC em números: consciência europeia atinge pico, mas lacunas de conhecimento persistem perante elevada perceção da importância agrícola

    Nova Política Agrícola Comum 2023-2027: Os 10 objetivos estratégicos que fomentam a sustentabilidade e a resiliência agrícola

    FAO alerta para desigualdades no acesso a financiamento dos agricultores moçambicanos

    Brasil impulsiona identificação do gado bovino na Amazónia com resistência de produtores

    ICNF

    OE2026: ICNF recebe 44,7 ME para áreas protegidas e alterações climáticas

    Moçambique quer produção agrícola competitiva para reduzir importação de alimentos

    Coastwatch 2025-2026 arranca a 11 de outubro com o maior projeto de voluntariado pelo litoral em Portugal

    OE2026: Operações para encerramento do PT 2020 devem ser regularizadas até 2027

  • Opinião

    Agricultura na próxima década: entre a oportunidade e o risco – notas sobre o OECD–FAO Agricultural Outlook 2025–2034

    José Martino

    Os ensinamentos que retive dos fogos rurais de 2024 e 2025

    António Covas

    Os processos de ruralização e a estratificação social da 2.ª ruralidade

    Manuel Chaveiro Soares

    Frango de carne e sustentabilidade

    luis caixinhas

    O uso sério das marcas registadas: uma obrigação legal e estratégica no setor agroalimentar

    Agricultura à Deriva: Porque Insistem em Governar o Campo Desde o Gabinete?

    filipe charters de azevedo

    Para onde vai o dinheiro da PAC?

    Trazer a agricultura para os Paços do Concelho

    Dalila Vieira

    Algas à Mesa: O Futuro Sustentável da Alimentação?

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros

    Últimas

    Estudo | Rotulagem de alimentos geneticamente modificados afeta fortemente as decisões de compra

    09/10/2025

    OGM | Tomate “inteligente” muda de cor para alertar falta de nutrientes no solo

    09/10/2025

    European Parliament votes on CAP simplification and strengthening farmers’ position in the food supply chain

    08/10/2025

    Comissão Europeia propõe salvaguardas a agricultores no acordo com Mercosul

    08/10/2025

    Estudo aponta ganhos expressivos com a beringela Bt: mais produção, mais lucro e menos pesticidas

    08/10/2025

    Cotações – Cortiça – 29 de setembro a 5 de outubro de 2025

    07/10/2025
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal
Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
Agroportal
ADN hélice mão

UN Food Systems Summit: Biotechnology key to meeting zero hunger goals

por Cornell Alliance for Science
29-07-2021 | 15:38
em Últimas, Internacional, Notícias inovação, Inovação, Dossiers
Tempo De Leitura: 5 mins
A A
Partilhe no FacebookPartilhe no TwitterEnviar para o WhatsappEnviar para o TelegramEnviar para o LinkedIn

Agricultural biotechnology is a crucial tool for  transforming global food systems to meet the United Nation’s goal of ensuring zero hunger by 2030, say some scientists, academics and civil society representatives.

Evidence abounds that biotechnology has had a positive overall impact on agriculture in the areas where it has been employed, they say. If adopted more widely across the globe, it could be instrumental in meeting the UN’s Sustainable Development Goal (SDG) 2, which aims to end world hunger,  boost nutrition and support agricultural sustainability within the next nine years.

“GMO technology is working for farmers,” observed Arif Hossain, CEO of Farming Future Bangladesh. He cited the six-fold increase in income that farmers in Bangladesh have earned as a result of growing Bt eggplant, an important food crop genetically modified to resist the destructive fruit and shoot borer pest without the application of insecticides.

More opportunities must be created for farmers to access crop biotechnology if the world’s food systems are to be transformed to meet the challenge of feeding the more than 811 million people who suffer hunger across the globe, he said.

“The nutritional content and the beneficial element of staple foods like rice enriched with vitamins and minerals need to be emphasized and allowed to be grown so smallholder farmers can have access to that,” Hossain said. “We need to take immediate action and create enabling environments for people to have access.”

It is high time for us all to come forward and allow people to innovate and use GM technology for food security and sustainability, he added.

Given the world’s high population growth, limited land for agricultural production and ongoing COVID-19 pandemic, it will be more challenging to achieve the SDG on hunger, Hossain said, adding that all options that can help deal with food insecurity should be explored.

Hossain made his comments  during a Food Systems Summit independent dialogue organized by the Alliance for Science. The dialogue was one of thousands being held across the world ahead of the UN’s extraordinary global Food Systems Summit in September, where the future of the world’s food systems will be deliberated. The meeting was deemed necessary because the world currently is not on track to meet the zero-hunger target and other SDGs by 2030 unless drastic actions are taken. Participants will deliberate on and launch bold, new actions to help deliver progress on all 17 SDGs, each of which relies to some degree on the goal of achieving zero hunger.

“There is a big role ag biotech can play in food systems transformation, especially the role of ag biotech in value addition to be able to get the best out of the crops,” Vitumbiko Chinoko, project manager of the Open Forum on Agricultural Biotechnology (OFAB), told the dialogue. He urged governments to invest more in the technology.

“I’m looking at a future where we will invest our own money as African governments into ag biotechnology so we can own the technology,” Chinoko said.

Agricultural economist Dr. Graham Brookes, director of PG Economics in the United Kingdom, told the dialogue that the adoption of GM crops between 1996 and 2018 produced an additional 824 million tonnes of food, feed and fiber worldwide. He said farmers earned an extra US$225 billion in income by growing GM crops during that same period, while reducing the use of agricultural pesticides by 8.6 percent, resulting in a 19 percent cut in associated environmental impacts. The technology also helped reduce carbon emissions equal to taking 15.3 million cars off the road.

Because GM crops increase yields, if they had not been available during that time some 24.2 million extra hectares of land would have been destroyed to make way for the same amount of crop production, he noted.

“The evidence after 23 years of widespread use is fairly consistent in showing there are socio-economic and environmental benefits of using the technology,” Brookes told the dialogue.

André Tomas Vilela Hermann, founder of the Synthetic Biology Club in Brazil, told the dialogue that biotechnology helped move his country from the status of a net importer of food to net exporter. He said several ag biotechnologies are still under development which the world should accept if zero hunger is to be achieved by 2030.

Other panelists joining the dialogue expressed confidence that genome editing can also play a great role in transforming global food systems for the better if given the opportunity.

John Komen, an independent advisor for the Program for Biosafety Systems, said there is a growing range of gene editing research that is focused on crops and traits that have been almost impossible to tackle using conventional breeding technologies. He cited work by Prof. Steven Runo of the molecular biology department at Kenyatta University in Kenya, who has edited the DNA of sorghum to give it resistance to the notorious parasitic striga weed, as one such example.

“We are seeing the extension of precision in agriculture from transgenics to gene editing,” Komen said. “It’s an extension of technologies and toolboxes that keep revolving over time. Most of the products have no foreign genes [transgenics] and so are not considered GMOs in the true sense of GMOs…There is a quick rise in use of CRISPR technology in crop improvement to ensure agronomic value, food and feed quality, biotic stress tolerance, herbicide tolerance, abiotic stress adaptations, enhance breeding, etc. These applications are looking at problems that have been difficult to tackle over the years.”

Dr. Navneet Kaur, an Indian scientist and post-doctoral researcher at Rothamsted Research in the UK, told the dialogue that “we need innovations to make a difference” in feeding the world’s growing population. Genome editing is one of those tools that can make a difference, she added.

Gene editing can produce crops that can resist fungus blight and herbicides, as well as other useful traits. “There are options for CRISPR technology to provide support for agriculture,” she added.

Daniel Norero, co-founder of Neocrop Technologies in Chile, said that developing countries have a golden opportunity to use genome editing to deal with challenges like the impact of climate change on crops. He said that GMOs were previously promoted by large companies in developed countries, but with genome editing, start-up firms and smaller companies are improving agriculture significantly.

Dialogue convenor Pablo Orozco, who is the Alliance for Science global policy lead, said the ideas, solutions, partnerships and action plans generated in the dialogue will be officially submitted to the Food Systems Summit dialogues platform to inform recommendations and drive decisions that will emerge from the summit.

He said the Alliance hosted the dialogue because “we believe that resilient, equitable, innovative and sustainable food systems are foundational to better education, good health and economic development.”

BY JOSEPH OPOKU GAKPO

Imprimir Artigo
Publicação Anterior

Cinco associações unem-se para apoiar internacionalização do setor agroalimentar

Próxima Publicação

Previsão de Colheita: Produção de Vinho aumenta 1%

Artigos Relacionados

Nacional

OE2026: Governo quer mexer na estrutura e organização do dispositivo de combate aos incêndios

09/10/2025
Últimas

PAC em números: consciência europeia atinge pico, mas lacunas de conhecimento persistem perante elevada perceção da importância agrícola

09/10/2025
Últimas

Nova Política Agrícola Comum 2023-2027: Os 10 objetivos estratégicos que fomentam a sustentabilidade e a resiliência agrícola

09/10/2025
Próxima Publicação
IVV

Previsão de Colheita: Produção de Vinho aumenta 1%

Discussão sobre este post

Opinião

Últimas

Agricultura na próxima década: entre a oportunidade e o risco – notas sobre o OECD–FAO Agricultural Outlook 2025–2034

por David Gouveia
05/10/2025

Ler mais
José Martino
Últimas

Os ensinamentos que retive dos fogos rurais de 2024 e 2025

por José Martino
01/10/2025

Ler mais

Subscrever as nossas newsletteres

Subscrever as nossas Newsletters Agroportal

Verifique na sua caixa de correio ou na pasta de spam para confirmar a sua subscrição.

Comunicados

PAC em números: consciência europeia atinge pico, mas lacunas de conhecimento persistem perante elevada perceção da importância agrícola

09/10/2025

Nova Política Agrícola Comum 2023-2027: Os 10 objetivos estratégicos que fomentam a sustentabilidade e a resiliência agrícola

09/10/2025

Temas em destaque

Candidaturas PU PAC pós 2027 Água que Une

Eventos

Outubro 2025
STQQSSD
   1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31   
« Set   Nov »
Advertisement

Sobre Nós

O Agroportal.pt é uma plataforma de informação digital que reúne a informação relevante sobre agricultura. Tem um foco na Política Agrícola Comum e a sua aplicação em Portugal.

Menu

  • Quem somos
  • Relatórios anuais
  • Envie-nos informação
  • Publicidade
  • Newsletters
  • Estatuto Editorial
  • Ficha técnica
  • Proteção de Dados Pessoais
  • Disclaimer
Facebook twitter Circle Instagram Rss Feed

© Agroportal. All Rights reserved.

  • Login
  • Registar
Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados
  • Opinião
  • Eventos
  • Dossiers
    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos
    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados e Cotações agrícolas
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros agrícolas
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal

© Agroportal. All Rights reserved.

Bem-Vindo De Volta!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
OU

Faça login na sua conta abaixo

Esqueceu-se da senha? Registar

Criar Uma Nova Conta!

Sign Up with Facebook
Sign Up with Google
OU

Preencha os campos abaixo para se registar

* Ao se registar-se no nosso site, você concorda com os Termos e Condições e a Política de Privacidade .
Todos os campos são necessários. Entrar

Obter a sua senha

Indique por favor o seu nome de utilizador ou endereço de E-mail para repor a sua senha.

Entrar
Este site usa cookies. Ao continuar a utilizar este site, está a dar consentimento à utilização de cookies. Visite a nossa Política de Protecção de dados e Cookies.