Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
Newsletters
Agroportal
  • Login
  • Registar
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados

    Cultivo da erva-mate no Brasil eleito património agrícola mundial

    Generational renewal in EU agriculture

    GPP

    Oportunidades de financiamento para bioindústrias | candidaturas abertas

    Dezenas de países suspenderam compras de frango ao Brasil devido a gripe aviária

    Fruit Attraction 2025 reaches 90% occupancy and reaffirms its world leadership

    GEOTA quer mais análise de soluções no relatório sobre ordenamento do território

    ICNF

    Reabertura da caça à rola-comum em 2025

    Qual a importância da estratégia “Água que Une” para a produção nacional?

    Federação Agrícola dos Açores

    Jorge Rita marca presença no Fórum das Regiões Ultraperiféricas em Bruxelas “POSEI Agricultura – Desafios e Oportunidades”

  • Opinião
    José Martino

    Do Mito da Autossuficiência a uma Nova PAC

    Ondina Afonso

    Made in Portugal: a sustentabilidade e qualidade da produção nacional como pilar do futuro do país

    Produção animal sustentável

    António Lopes Dias

    Sensibilizar, reciclar, evoluir: juntos, tornamos os desafios numa oportunidade para proteger o futuro do planeta

    Jose Mesquita Milheiro

    Investimentos nas explorações agrícolas – Urgências e desafios

    Semear futuro

    Ricardo Dinis

    Solos que defendem: a importância da vida subterrânea na resiliência do montado

    José Palha

    Juntos somos mais fortes!

    José Martino

    +Cereais, não obrigado!

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros

    Últimas

    Dezenas de países suspenderam compras de frango ao Brasil devido a gripe aviária

    21/05/2025

    Cotações – Flores e Folhagens – 12 a 18 de maio de 2025

    21/05/2025

    Cotações – Produtos Hortícolas – 12 a 18 de maio de 2025

    21/05/2025

    Cotações – Frutos frescos e secos – 12 a 18 de maio de 2025

    21/05/2025

    Relatório semanal de acompanhamento dos mercados do setor da agricultura – 12 a 18 de maio de 2025

    21/05/2025

    Cotações – Azeite e Azeitona – 12 a 18 de maio de 2025

    21/05/2025
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal
Agroportal
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados

    Cultivo da erva-mate no Brasil eleito património agrícola mundial

    Generational renewal in EU agriculture

    GPP

    Oportunidades de financiamento para bioindústrias | candidaturas abertas

    Dezenas de países suspenderam compras de frango ao Brasil devido a gripe aviária

    Fruit Attraction 2025 reaches 90% occupancy and reaffirms its world leadership

    GEOTA quer mais análise de soluções no relatório sobre ordenamento do território

    ICNF

    Reabertura da caça à rola-comum em 2025

    Qual a importância da estratégia “Água que Une” para a produção nacional?

    Federação Agrícola dos Açores

    Jorge Rita marca presença no Fórum das Regiões Ultraperiféricas em Bruxelas “POSEI Agricultura – Desafios e Oportunidades”

  • Opinião
    José Martino

    Do Mito da Autossuficiência a uma Nova PAC

    Ondina Afonso

    Made in Portugal: a sustentabilidade e qualidade da produção nacional como pilar do futuro do país

    Produção animal sustentável

    António Lopes Dias

    Sensibilizar, reciclar, evoluir: juntos, tornamos os desafios numa oportunidade para proteger o futuro do planeta

    Jose Mesquita Milheiro

    Investimentos nas explorações agrícolas – Urgências e desafios

    Semear futuro

    Ricardo Dinis

    Solos que defendem: a importância da vida subterrânea na resiliência do montado

    José Palha

    Juntos somos mais fortes!

    José Martino

    +Cereais, não obrigado!

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros

    Últimas

    Dezenas de países suspenderam compras de frango ao Brasil devido a gripe aviária

    21/05/2025

    Cotações – Flores e Folhagens – 12 a 18 de maio de 2025

    21/05/2025

    Cotações – Produtos Hortícolas – 12 a 18 de maio de 2025

    21/05/2025

    Cotações – Frutos frescos e secos – 12 a 18 de maio de 2025

    21/05/2025

    Relatório semanal de acompanhamento dos mercados do setor da agricultura – 12 a 18 de maio de 2025

    21/05/2025

    Cotações – Azeite e Azeitona – 12 a 18 de maio de 2025

    21/05/2025
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal
Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
Agroportal
european commission

Small farms take centre stage in European push to bolster local food trade

por Horizon - EU
03-08-2023 | 12:23
em Últimas, Internacional
Tempo De Leitura: 6 mins
A A
Partilhe no FacebookPartilhe no TwitterEnviar para o WhatsappEnviar para o TelegramEnviar para o LinkedIn

When Paolo Colzi left his job in an Italian textile company 23 years ago to take over the family wheat farm, he decided to turn it organic.

Colzi says it was big risk that paid off. Now 57 years old, he is running a successful business growing wheat, tomatoes, cucumbers and aubergines on 50 hectares of land near the city of Prato in the Tuscany region.

Consumer connection

Like many small-scale agricultural producers, Colzi might have failed in his venture had he been unable to sell to local customers.

‘The only way I can get a fair price is to sell directly to people,’ he said.

More than three quarters of farms in the EU are small – under 10 hectares – and they may be central to ensuring that Europe’s food supplies are plentiful, healthy and crisis-proof.

Local production of food has become a higher priority in Europe and elsewhere in response to supply-chain disruptions caused by the Covid-19 pandemic in 2020 and Russia’s invasion of Ukraine two years later.

Yet the combination of an economic squeeze, land-access difficulties and weather extremes has led to the disappearance of many small agricultural holdings in Europe in recent decades.

In its Farm to Fork strategy in 2020, the EU said food systems need to be redesigned to allow fair economic returns for all actors, in particular primary producers.

A lot of food lands on supermarket shelves via long supply chains that can span the globe and entail multiple packaging and processing steps.

Farmers themselves may receive only a fraction of the price consumers pay in shops.

Going local

Support for small-scale farmers like Colzi has come from a European research project called COACH, which is wrapping up in October 2023 after three years.

“Public procurement may have the biggest potential to raise small farmers’ incomes.

Professor Moya Kneafsey, COACH

The project received EU funding to spur cooperation among farmers, consumers, local authorities and other players in 12 European countries including Belgium, Denmark and Italy.

A prime goal has been to increase the amount of food that reaches markets through short supply chains and ensure farmers get a fair price for their produce.

Colzi is president of an association of wheat farmers, bakers, shops, restaurants and a mill in the Prato area. Called GranPrato, it was created to boost local agriculture.

Farmers sell a portion of their wheat directly to GranPrato at a price agreed at the start of each year.

In the arrangement’s first year – 2013 – GranPrato’s price was more than double the standard market one.

As it happens, the global price of wheat then soared and, in 2023, it remains higher. Even so, the farmers still sell to the association, highlighting a benefit of the agreement for consumers that Colzi says also suits him.

‘It means I don’t have to deal with sudden changes in prices, which are stressful,’ he said.

Public purses

Still, GranPrato is unable to buy all the wheat produced by the association’s 10 farmers. To do that, it would need more of its own customers by expanding the local market.

What could make a big difference is if local authorities would let GranPrato supply school meals, according to Colzi.

In the view of Moya Kneafsey, professor of food and local development at Coventry University in the UK, city authorities in general could offer a big helping hand to small local farms through contracts for meals for schools, hospitals and other public-sector catering.

‘They have the buying power to drive change,’ said Kneafsey, who coordinates COACH.

While cities work with tight budgets and usually award contracts to the cheapest suppliers, some local officials have found that prioritising sustainability isn’t more expensive. Plus interest is generally growing in the nutritional content of food in schools and hospitals.

In a separate initiative, a group of 16 cities worldwide is seeking to reduce the environmental impact of their public canteens by using organic suppliers where possible. The participants include Barcelona, Copenhagen, London, Paris, Seoul, Tokyo and Toronto.

Copenhagen’s school meals now consist of mainly organic food and the city is working on ways to source more from small local farms.

Ghent in Belgium is also seeking to rely more on local suppliers for its school meals. If those suppliers are organic, the results could be better nutrition, healthier people, prosperous local farmers, thriving rural economies and environmental gains, according to Kneafsey.

‘Of all the different initiatives, public procurement may have the biggest potential to raise small local farmers’ incomes,’ she said.

Juicy, smoothie processes

Another way for small farms to make more money is by processing their produce before selling it. That includes turning it into bread or oil, juicing fruit or drying it.

“People now realise that a large, globalised food-supply chain can be suddenly disrupted.

Kerstin Pasch, FOX

An EU-funded project called FOX has brought together researchers and food scientists from nine European countries, including the Czech Republic, Germany, Poland and Slovenia, to help small farms process their produce on-site or nearby.

The project, which began in mid-2019 and runs through November 2023, has built mobile units that can act as mini processing centres. Each one is about the size of a large lorry container.

‘Small-scale units could give small producers opportunities to gain value,’ said Kerstin Pasch, who coordinates FOX and heads the German Institute of Food Technologies’ office in Brussels.

One unit, which makes juices and smoothies, is being tested in small apple orchards in southern Germany.

Pasch said that, while the apple farmers were happy with the finished juices, they were concerned about the costs of buying and running the unit. Operating the units requires someone with technical training.

Economic, health benefits

FOX uses a new fruit-processing technology called pulsed electric field. By sending short electric pulses of high voltage into the juice, the technique kills microbes without reducing vitamin content.

The project has also used the technology to dry fruit and mushrooms, finding it shortens the drying time and, by extension, reduces energy costs.

Each unit costs the researchers about €400 000 to make. They say the price would likely drop if the units were produced commercially.

The team is exploring opportunities for commercialisation of the units.

‘It’s exciting thinking about these mobile small-scale solutions,’ said Pasch. ‘People now realise that a large, globalised food-supply chain can be suddenly disrupted because of a virus outbreak or a war.’

Research in this article was funded by the EU. If you liked this article, please consider sharing it on social media.

O artigo foi publicado originalmente em Horizon, the EU Research and Innovation Magazine.

Imprimir Artigo
Publicação Anterior

Ucrânia: Bruxelas autoriza França a disponibilizar 60 ME para apoiar agricultores

Próxima Publicação

Alargado prazo para apoio a construção de charcas

Artigos Relacionados

José Martino
Últimas

Do Mito da Autossuficiência a uma Nova PAC

21/05/2025
Internacional

Cultivo da erva-mate no Brasil eleito património agrícola mundial

21/05/2025
Últimas

Feira Nacional de Olivicultura e Congresso Nacional do Azeite – 22 a 25 de maio – Campo Maior

21/05/2025
Próxima Publicação

Alargado prazo para apoio a construção de charcas

Discussão sobre este post

Opinião

José Martino
Últimas

Do Mito da Autossuficiência a uma Nova PAC

por José Martino
21/05/2025

Ler mais
Ondina Afonso
Últimas

Made in Portugal: a sustentabilidade e qualidade da produção nacional como pilar do futuro do país

por Ondina Afonso
18/05/2025

Ler mais

Subscrever as nossas newsletteres

Subscrever as nossas Newsletters Agroportal

Verifique na sua caixa de correio ou na pasta de spam para confirmar a sua subscrição.

Comunicados

GPP

Oportunidades de financiamento para bioindústrias | candidaturas abertas

21/05/2025
ICNF

Reabertura da caça à rola-comum em 2025

21/05/2025

Temas em destaque

Água que Une

Eventos

Maio 2025
STQQSSD
    1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
« Abr   Jun »
Advertisement

Sobre Nós

O Agroportal.pt é uma plataforma de informação digital que reúne a informação relevante sobre agricultura. Tem um foco na Política Agrícola Comum e a sua aplicação em Portugal.

Menu

  • Quem somos
  • Relatórios anuais
  • Envie-nos informação
  • Publicidade
  • Newsletters
  • Estatuto Editorial
  • Ficha técnica
  • Proteção de Dados Pessoais
  • Disclaimer
Facebook twitter Circle Instagram Rss Feed

© Agroportal. All Rights reserved.

  • Login
  • Registar
Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados
  • Opinião
  • Eventos
  • Dossiers
    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos
    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados e Cotações agrícolas
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros agrícolas
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal

© Agroportal. All Rights reserved.

Bem-Vindo De Volta!

Faça login na sua conta abaixo

Esqueceu-se da senha? Registar

Criar Uma Nova Conta!

Preencha os campos abaixo para se registar

* Ao se registar-se no nosso site, você concorda com os Termos e Condições e a Política de Privacidade .
Todos os campos são necessários. Entrar

Obter a sua senha

Indique por favor o seu nome de utilizador ou endereço de E-mail para repor a sua senha.

Entrar
Este site usa cookies. Ao continuar a utilizar este site, está a dar consentimento à utilização de cookies. Visite a nossa Política de Protecção de dados e Cookies.