Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
Newsletters
Agroportal
  • Login
  • Registar
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados
    fogo bombeiros

    Governo assegura que nenhum agricultor afetado pelos incêndios ficará sem apoio

    fogo chamas

    Incêndios: Proteção Civil registou 59 ocorrências e eleva nível de prontidão a partir de domingo

    Incêndios: Mais de 1.800 hectares de área ardida no concelho de Terras de Bouro

    fire

    Incêndio: Fogo aproximou-se da aldeia de Lamas em Ribeira de Pena

    Incêndios: Sapadores Florestais do Alto Minho com novos equipamentos de 42 mil euros

    Pedro Garcias

    O milagre da multiplicação dos vinhos de Pias – Pedro Garcias

    Análise Setorial da Agrogarante: Subsetor – Melão – Julho 2025

    Incêndios: Governo garante estabilização urgente para evitar derrocadas na Peneda-Gerês

    IFAP

    Atividade apícola – Declaração anual de existências 2025

  • Opinião

    Trazer a agricultura para os Paços do Concelho

    Dalila Vieira

    Algas à Mesa: O Futuro Sustentável da Alimentação?

    luis caixinhas

    As marcas das feiras: registar para proteger

    O Futuro da Agricultura: Um Desafio Geracional e uma Oportunidade para Portugal

    O coelho-bravo e o LIFE Iberconejo: um modelo de conservação e colaboração que não pode parar

    José Martino

    Cegos e anestesiados!

    Filipe Corrêa Figueira

    Alqueva está em Seca

    Georgete Felix

    Simplificação ESG: retrocesso ou otimização? Que implicações para o setor agrícola?

    Portugal entre dois mundos: a agricultura como chave para o futuro

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros

    Últimas

    Almendras: entre bajadas y repeticiones en los precios

    09/08/2025

    Aceite de oliva: divergencias en los precios en origen

    09/08/2025

    Ignições e alertas – Henrique Pereira dos Santos

    09/08/2025

    Análise Setorial da Agrogarante: Subsetor – Melão – Julho 2025

    08/08/2025

    «Xylella fastidiosa» – nova Zona Demarcada de Castelo Branco III

    08/08/2025

    Cruzamento | Cientistas descobrem que a batata evoluiu a partir do tomate

    08/08/2025
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal
Agroportal
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados
    fogo bombeiros

    Governo assegura que nenhum agricultor afetado pelos incêndios ficará sem apoio

    fogo chamas

    Incêndios: Proteção Civil registou 59 ocorrências e eleva nível de prontidão a partir de domingo

    Incêndios: Mais de 1.800 hectares de área ardida no concelho de Terras de Bouro

    fire

    Incêndio: Fogo aproximou-se da aldeia de Lamas em Ribeira de Pena

    Incêndios: Sapadores Florestais do Alto Minho com novos equipamentos de 42 mil euros

    Pedro Garcias

    O milagre da multiplicação dos vinhos de Pias – Pedro Garcias

    Análise Setorial da Agrogarante: Subsetor – Melão – Julho 2025

    Incêndios: Governo garante estabilização urgente para evitar derrocadas na Peneda-Gerês

    IFAP

    Atividade apícola – Declaração anual de existências 2025

  • Opinião

    Trazer a agricultura para os Paços do Concelho

    Dalila Vieira

    Algas à Mesa: O Futuro Sustentável da Alimentação?

    luis caixinhas

    As marcas das feiras: registar para proteger

    O Futuro da Agricultura: Um Desafio Geracional e uma Oportunidade para Portugal

    O coelho-bravo e o LIFE Iberconejo: um modelo de conservação e colaboração que não pode parar

    José Martino

    Cegos e anestesiados!

    Filipe Corrêa Figueira

    Alqueva está em Seca

    Georgete Felix

    Simplificação ESG: retrocesso ou otimização? Que implicações para o setor agrícola?

    Portugal entre dois mundos: a agricultura como chave para o futuro

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros

    Últimas

    Almendras: entre bajadas y repeticiones en los precios

    09/08/2025

    Aceite de oliva: divergencias en los precios en origen

    09/08/2025

    Ignições e alertas – Henrique Pereira dos Santos

    09/08/2025

    Análise Setorial da Agrogarante: Subsetor – Melão – Julho 2025

    08/08/2025

    «Xylella fastidiosa» – nova Zona Demarcada de Castelo Branco III

    08/08/2025

    Cruzamento | Cientistas descobrem que a batata evoluiu a partir do tomate

    08/08/2025
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal
Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
Agroportal

Mediterranean wineries are in a climate hotspot. Climatologists are helping them adapt

por Horizon - EU
24-02-2021 | 14:00
em Artigos científicos, Últimas, Internacional, Artigos Técnicos, Dossiers
Tempo De Leitura: 6 mins
A A
Partilhe no FacebookPartilhe no TwitterEnviar para o WhatsappEnviar para o TelegramEnviar para o LinkedIn

From the possible demise of Merlot grapes in Bordeaux to loss of olive trees in north Africa, the impacts of climate change will be felt by farmers across the Mediterranean region, say climatologists.

To help the region’s agricultural producers cope with shifting weather patterns, and make strategic decisions now for the future, scientists are researching new growing techniques, and creating climate forecasts.

The Mediterranean Basin – comprising countries bordering the Mediterranean Sea – is a climate hotspot. It is experiencing faster than average rises in temperature and may suffer major losses of rainfall in future decades.

Wine makers are among those already feeling the effects.

‘Climate change is not only a thing of the future it is happening now. We see an increase of mean temperatures, and this already has an impact on grape growing,’ said Josep Maria Solé Tasias, coordinator of VISCA, a project developing forecasts and pruning techniques to help vineyards adapt to climate change.

One impact is that higher temperatures make grapes ripen too early, before their aromas have had a chance to fully develop. ‘That is something the wineries are very worried about,’ said Solé Tasias who is a civil engineer at Meteosim SL, a Spanish company offering meteorological services.

In southwestern France, the Bordeaux region’s famous Merlot and Sauvignon blanc grapes are expected to be victims of climate change, so wine makers there are testing more resilient grape varieties from southern and eastern Europe.

Another solution is to find plots of land in more northern or elevated cooler locations to plant for the future.

But small wineries will find it difficult to make such large investments, says Solé Tasias. So VISCA has been testing some innovative farming techniques to see if they can minimise the damage.

These include ‘crop forcing’, which involves pruning vines so the grapes mature later in the growing season once temperatures have dropped. But deciding when to prune is difficult – too early or too late in the growing season would impact the harvest.

Forecasts

VISCA has developed seasonal forecasts which are helping farmers assess the best times to apply these techniques. They use detailed data about the vineyard – including location, soil type, and grape variety – to estimate when vines will produce buds or grapes will ripen, as well as predicting temperatures and rainfall.

But unlike short-term weather forecasts which can accurately predict whether there will be a frost or warm sunshine, seasonal forecasts of up to six months ahead are much less certain. Knowing how to use them for decision-making is complex, says Solé Tasias.

‘Farmers at the moment don’t know exactly how to use them – they are used to making decisions in the short-term,’ said Solé Tasias.

A seasonal forecast could for example say there is 60% probability there will be a particularly warm summer. If a farmer delay s the ripening of their grapes based on this assumption, they may lose money if the summer turns out to be normal.

‘Farmers have to understand that their decision can result in losses,’ said Solé Tasias.

To help with this, VISCA has worked with some wineries to create a list of actions based on each short-term and seasonal forecast – for example, buy more chemicals to deal with a possible spike in pest numbers, or prune the vines to delay the grape harvest – and spell out the financial risks associated with each option.

The options and risks will be tailored to each vineyard or winery. And the more information the researchers have about the vineyard, the better they can forecast, they say.

‘Climate change is not only a thing of the future – it is happening now.’

Josep Maria Solé Tasias, Meteosim

Unpredictability

Long-term climate forecasting is particularly difficult in the Mediterranean region, says Dr Alessandro Dell’Aquila, co-coordinator of the MED-GOLD project, which is developing climate services for pasta, olive oil and wine producers.

‘It has an intrinsic unpredictability because there is a lot of noise due to large-scale (atmospheric) movements and perturbations,’ said Dr Dell’Aquila, who is a climatologist at the Italian National Agency for New Technologies, Energy and Sustainable Economic Development (ENEA).

The tropics, by contrast, are more stable, which means that seasonal forecasts for coffee, tea, maize and other crops in parts of Africa and South America could be more accurate.

But seasonal forecasts will still be vital for Mediterranean farmers despite their uncertainty, says Dr Dell’Aquila.

The longer-term impacts of climate change on the Mediterranean are likely to be severe.

‘The Mediterranean could look very different in future decades. We may have completely different species of animals or insects that could arrive from the tropics, and we could experience loss of local biodiversity,’ said Dr Dell’Aquila.

We could also have less water available, including for agricultural purposes, he says. ‘And the region may experience a higher number of (severe) heatwaves.’

Some crops will need to be grown on higher ground or further north where the climate will be cooler and wetter. More field irrigation will be needed and, in the case of grapes, different varieties will have to be grown.

Parts of Europe may open up for wine and olive oil production for the first time, while other areas may see a collapse.

‘There are some ideas of moving olive trees northward to new growing regions. And parts of the Mediterranean – for example, north Africa – could become too hot for olive groves.’

Similarly, while wine production has recently expanded in the UK and Denmark, certain southern Italian wines may become extremely rare within the next decade, Dr Dell’Aquila says.

Support

EU policy needs to change to support producers adapting to climate change, he says. Rules that regulate the composition of wines, for example, could be changed to allow producers to use different varieties of grape – even grapes from different regions – without changing the name of the wine. ‘This could be very important for consumers because they want to go to the supermarket and find a (Chianti), and the name of this wine is clearly defined in some EU rules.’

In the meantime, producers need to act now. ‘Wine-makers should start thinking now where they can buy new plots of land and start planting grapes as an investment for the next 10 or 20 years,’ said Dr Dell’Aquila.

The research in this article was funded by the EU. If you liked this article, please consider sharing it on social media.

The issue

As the climate changes, we need to prepare for its impacts and take action to minimise the damage to our environment, society and economy. This is known as climate adaptation.

On 24 February the EU published its climate adaptation strategy which sets out how to make Europe more climate resilient and protect people from the impacts of climate change, such as heatwaves and flooding.

O artigo foi publicado originalmente em Horizon, the EU Research and Innovation Magazine.

Imprimir Artigo
Publicação Anterior

Floresta será arrendada à força durante 50 anos

Próxima Publicação

Live: Falar Atual com António Costa Silva

Artigos Relacionados

Cotações ES

Almendras: entre bajadas y repeticiones en los precios

09/08/2025
Cotações ES

Aceite de oliva: divergencias en los precios en origen

09/08/2025
Últimas

Ignições e alertas – Henrique Pereira dos Santos

09/08/2025
Próxima Publicação

Live: Falar Atual com António Costa Silva

Discussão sobre este post

Opinião

Últimas

Trazer a agricultura para os Paços do Concelho

por João Costa
03/08/2025

Ler mais
Dalila Vieira
Últimas

Algas à Mesa: O Futuro Sustentável da Alimentação?

por Dalila Vieira
27/07/2025

Ler mais

Subscrever as nossas newsletteres

Subscrever as nossas Newsletters Agroportal

Verifique na sua caixa de correio ou na pasta de spam para confirmar a sua subscrição.

Comunicados

Análise Setorial da Agrogarante: Subsetor – Melão – Julho 2025

08/08/2025
IFAP

Atividade apícola – Declaração anual de existências 2025

08/08/2025

Temas em destaque

Candidaturas PU PAC pós 2027 Água que Une
Advertisement

Eventos

Agosto 2025
STQQSSD
     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
« Jul   Set »

Sobre Nós

O Agroportal.pt é uma plataforma de informação digital que reúne a informação relevante sobre agricultura. Tem um foco na Política Agrícola Comum e a sua aplicação em Portugal.

Menu

  • Quem somos
  • Relatórios anuais
  • Envie-nos informação
  • Publicidade
  • Newsletters
  • Estatuto Editorial
  • Ficha técnica
  • Proteção de Dados Pessoais
  • Disclaimer
Facebook twitter Circle Instagram Rss Feed

© Agroportal. All Rights reserved.

  • Login
  • Registar
Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados
  • Opinião
  • Eventos
  • Dossiers
    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos
    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados e Cotações agrícolas
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros agrícolas
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal

© Agroportal. All Rights reserved.

Bem-Vindo De Volta!

Faça login na sua conta abaixo

Esqueceu-se da senha? Registar

Criar Uma Nova Conta!

Preencha os campos abaixo para se registar

* Ao se registar-se no nosso site, você concorda com os Termos e Condições e a Política de Privacidade .
Todos os campos são necessários. Entrar

Obter a sua senha

Indique por favor o seu nome de utilizador ou endereço de E-mail para repor a sua senha.

Entrar
Este site usa cookies. Ao continuar a utilizar este site, está a dar consentimento à utilização de cookies. Visite a nossa Política de Protecção de dados e Cookies.