Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
Newsletters
Agroportal
  • Login
  • Registar
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados

    O mundo novo da agricultura científica em Santarém

    GPP

    Reunião Anual de Avaliação PEPAC Portugal | 5-6 junho 2025

    iniav

    O INIAV na FNA 2025

    Nesta horta comunitária em Lisboa, há agora um coro em que todos podem entrar

    Tribunal de Contas Europeu. Fundos de prevenção de incêndios atribuídos a “zona em parte debaixo de água”

    fire

    Incêndios: Despesas com prevenção subiram de 20% em 2017 para 61% em 2022

    Nova descoberta científica pode ‘revolucionar’ a proteção de culturas agrícolas contra doenças

    tractor

    Políticas europeias ignoram realidade agrícola do sul da Europa – Federação de regantes

    Catálogo Nacional de Variedades – 2025

    Catálogo Nacional de Variedades – 2025

  • Opinião
    António Covas

    O programa agroecológico e as contradições da 2.ª ruralidade

    Manuel Chaveiro Soares

    Gripe Aviária: um risco que importa minimizar

    Bruno Carvalho e Fernando Portela

    Kiwi português, um setor em crescimento com desafios por superar

    José Martino

    Do Mito da Autossuficiência a uma Nova PAC

    Ondina Afonso

    Made in Portugal: a sustentabilidade e qualidade da produção nacional como pilar do futuro do país

    Produção animal sustentável

    António Lopes Dias

    Sensibilizar, reciclar, evoluir: juntos, tornamos os desafios numa oportunidade para proteger o futuro do planeta

    Jose Mesquita Milheiro

    Investimentos nas explorações agrícolas – Urgências e desafios

    Semear futuro

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros

    Últimas

    O mundo novo da agricultura científica em Santarém

    11/06/2025

    Tribunal de Contas Europeu. Fundos de prevenção de incêndios atribuídos a “zona em parte debaixo de água”

    11/06/2025

    Em distribuição o PINUSPRESS N.º 65

    11/06/2025

    Nova descoberta científica pode ‘revolucionar’ a proteção de culturas agrícolas contra doenças

    11/06/2025

    Avisos Agrícolas 09/06/2025: Vinha, Granizo, Macieira, Hortícolas e Ornamentais

    11/06/2025

    Investimento em soluções baseadas na natureza para a água duplicou em dez anos

    11/06/2025
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal
Agroportal
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados

    O mundo novo da agricultura científica em Santarém

    GPP

    Reunião Anual de Avaliação PEPAC Portugal | 5-6 junho 2025

    iniav

    O INIAV na FNA 2025

    Nesta horta comunitária em Lisboa, há agora um coro em que todos podem entrar

    Tribunal de Contas Europeu. Fundos de prevenção de incêndios atribuídos a “zona em parte debaixo de água”

    fire

    Incêndios: Despesas com prevenção subiram de 20% em 2017 para 61% em 2022

    Nova descoberta científica pode ‘revolucionar’ a proteção de culturas agrícolas contra doenças

    tractor

    Políticas europeias ignoram realidade agrícola do sul da Europa – Federação de regantes

    Catálogo Nacional de Variedades – 2025

    Catálogo Nacional de Variedades – 2025

  • Opinião
    António Covas

    O programa agroecológico e as contradições da 2.ª ruralidade

    Manuel Chaveiro Soares

    Gripe Aviária: um risco que importa minimizar

    Bruno Carvalho e Fernando Portela

    Kiwi português, um setor em crescimento com desafios por superar

    José Martino

    Do Mito da Autossuficiência a uma Nova PAC

    Ondina Afonso

    Made in Portugal: a sustentabilidade e qualidade da produção nacional como pilar do futuro do país

    Produção animal sustentável

    António Lopes Dias

    Sensibilizar, reciclar, evoluir: juntos, tornamos os desafios numa oportunidade para proteger o futuro do planeta

    Jose Mesquita Milheiro

    Investimentos nas explorações agrícolas – Urgências e desafios

    Semear futuro

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros

    Últimas

    O mundo novo da agricultura científica em Santarém

    11/06/2025

    Tribunal de Contas Europeu. Fundos de prevenção de incêndios atribuídos a “zona em parte debaixo de água”

    11/06/2025

    Em distribuição o PINUSPRESS N.º 65

    11/06/2025

    Nova descoberta científica pode ‘revolucionar’ a proteção de culturas agrícolas contra doenças

    11/06/2025

    Avisos Agrícolas 09/06/2025: Vinha, Granizo, Macieira, Hortícolas e Ornamentais

    11/06/2025

    Investimento em soluções baseadas na natureza para a água duplicou em dez anos

    11/06/2025
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal
Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
Agroportal
JRC

Bioeconomy: EU is moving towards its goals, but environmental challenges persist

por Comissão Europeia
28-02-2023 | 07:21
em Últimas, Internacional
Tempo De Leitura: 6 mins
A A
Partilhe no FacebookPartilhe no TwitterEnviar para o WhatsappEnviar para o TelegramEnviar para o LinkedIn

The bioeconomy covers all sectors and systems that rely on biological resources. An assessment of the progress and the trends in the EU bioeconomy, carried out by the JRC, confirms the findings of the EU Bioeconomy Progress Report that a better policy coordination is needed to tackle the multiple pressures on land from biomass demand.

This indicates a need for both a reduction in consumption on the one hand, and on the other, a push to innovate and re-skill the workforce to achieve more efficient production and improve recovery and re-use of biomass.

The assessment, Trends in the bioeconomy, is the first of a series  based on the EU Bioeconomy Monitoring System, developed by the JRC to track economic, environmental and social progress towards a sustainable bioeconomy. The monitoring system and reporting is a JRC-led action of the EU’s updated 2018 bioeconomy strategy.

EU bioeconomy strategy objectives: state of play

The assessment covers the five objectives of the bioeconomy strategy: Ensuring food and nutrition security; Managing natural resources sustainably; Reducing dependence on non-renewable, unsustainable resources; Mitigating and adapting to climate change; and Strengthening European competitiveness and creating jobs.

While food availability in the EU is stable, food purchasing power has slightly declined in the past five years according to the assessment. Provisioning ecosystem services show a positive trend – however, the indicators focused on pressures on forests and on agroecosystems show a decline in sustainable management. On the other hand, indicators on exploitation levels of fisheries show positive trends, more markedly for the North-East Atlantic area where exploitation levels of fish stocks have been decreasing for all the recorded period.

Trends for resource and energy efficiency are largely positive and the fraction of biowaste recovery is increasing with time.  The JRC report highlights that most of the food waste is generated in the final consumption phase of the supply chain, giving a hint where waste reduction strategies may be most efficiently targeted.

In the context of mitigation and adaptation to climate change, there is a slight worsening in the emissions from agriculture and a more acute worsening in the LULUCF (land use land use change and forestry) sector. Within the LULUCF sector, the cropland and grassland are relatively stable throughout time, the fluctuations in the indicator are mainly driven by the forests. The Water Exploitation Index is another critical indicator showing the balance between water demand and abstractions vs. water availability. This indicator is particularly critical for water-stressed regions such as the Mediterranean.

The results of the analysis on competitiveness and jobs creation are mixed. The most positive and dynamic trends can be observed for more recent bio-based industrial activities related to chemicals, pharmaceuticals, plastics and the energy- oriented bio-based sectors. Despite the heterogeneous trends among bio-based activities, the gross value added per person employed in the bioeconomy showed a strong increasing trend. This indicates an improvement in the labour productivity within the overall bioeconomy.

A deep dive on biomass

Biomass is the fuel of the bioeconomy and key component of its value chain. Biomass derives from organic material such as trees, plants, and agricultural and urban waste; and it is used in agriculture, forestry, algae, as well as in the fisheries and aquaculture sectors.

According to a new JRC report on EU biomass supply and uses, there is a trend of increasing supply and uses of biomass for materials and energy in the EU.

The report, Biomass production, supply, uses and flows in the European Union, estimates the total supply of biomass, including domestic production and net imports, to approximately 1 billion tonnes of dry matter (tdm), whereas the uses amount to 1.2 billion tdm. The additional biomass in uses with respect to production plus net import, is due to the recovery of waste from industry and households.

The findings show that half of biomass use accounts for animal (feed and bedding, 40%) and plant-based (10%) food production, while materials account for 28% and energy for 22%. Biomass use increases from both primary domestic production and secondary sources, with highest increases for biomass uses for bioenergy, using both primary and secondary sources, followed by material uses. The amount of biomass used for food production remains largely constant.

The EU is increasingly dependent on biomass for material and energy, and biomass is expected to become even more important as resource. The pressure on land to produce biomass, whether it is within the EU or outside of our borders, should therefore be closely monitored.

The JRC reports that clearing land for production of crops and commodities results in deforestation and forest degradation. The EU-27 has been identified as an important contributor to tropical deforestation through the consumption and trade of products and commodities such as cattle (beef meat), cocoa, coffee, palm oil and soybeans, among others. EU imports contributed to up to 25.5% of the deforested area.

Background

The 2018 update of the Bioeconomy Strategy aims to

  • accelerate the deployment of a sustainable European bioeconomy
  • contribute towards the Sustainable Development Goals (SDGs)
  • help fulfill the goals of the Paris Agreement.

The 2022 Bioeconomy Progress report concluded that progress had been made particularly in three main areas:

  • An increasing number of national and regional bioeconomy strategies promote cross-sectoral cooperation and sustainability principles, and invest in bioeconomy innovation.
  • Progress on bioeconomy deployment has been achieved in Central and Eastern European countries, aided by significant EU funding contributions and the establishment of new fora and networks.
  • Mobilisation of private investments and research and innovations in food and other bio-based industries are increasing and show promising developments. Europe has a strong position in the global market for bio-based chemicals and materials.

This review has also identified gaps in the current Action Plan that require further action. First, increased focus on how to better manage land and biomass demands to meet environment and economic requirements in a climate neutral Europe. Second, work on more sustainable consumption patterns to ensure environmental integrity.

According to the JRC report Trends in the bioeconomy [link], as of December 2022, in the EU-27 there are 10 EU countries with national bioeconomy strategies dedicated to the bioeconomy (Austria, Germany, Spain, France, Finland, Ireland, Italy, Latvia, Netherlands and Portugal) and seven with their respective national strategies under development (Czechia, Croatia, Hungary, Lithuania, Poland, Sweden and Slovakia).

Six countries have other policy initiatives dedicated to the bioeconomy (namely sub-national bioeconomy strategies in Belgium and macro-regional strategies covering Bulgaria, Denmark, Estonia, Romania and Slovenia). The remaining four EU countries (Cyprus, Greece, Luxemburg and Malta) cover the bioeconomy through national energy and climate plans, national strategies on adaptation to climate change and circular economy strategies.

Related links

Trends in the bioeconomy

Biomass production, supply, uses and flows in the European Union

Knowledge Centre for Bioeconomy

Fact Sheet Research & Innovation in the Bioeconomy

O artigo foi publicado originalmente em JRC.

Imprimir Artigo
Publicação Anterior

Seminário: Gestão Estratégica no Setor Vitivinícola – Como as Ferramentas de Apoio à Decisão Podem Aumentar a Competitividade – 29 de março – Vila Real

Próxima Publicação

Lucro da Bayer sobe 23% em 2022 com impulso do segmento agrícola

Artigos Relacionados

Nacional

O mundo novo da agricultura científica em Santarém

11/06/2025
GPP
Últimas

Reunião Anual de Avaliação PEPAC Portugal | 5-6 junho 2025

11/06/2025
iniav
Últimas

O INIAV na FNA 2025

11/06/2025
Próxima Publicação

Lucro da Bayer sobe 23% em 2022 com impulso do segmento agrícola

Opinião

António Covas
Últimas

O programa agroecológico e as contradições da 2.ª ruralidade

por António Covas
08/06/2025

Ler mais
Manuel Chaveiro Soares
Últimas

Gripe Aviária: um risco que importa minimizar

por Manuel Chaveiro Soares
01/06/2025

Ler mais

Subscrever as nossas newsletteres

Subscrever as nossas Newsletters Agroportal

Verifique na sua caixa de correio ou na pasta de spam para confirmar a sua subscrição.

Comunicados

GPP

Reunião Anual de Avaliação PEPAC Portugal | 5-6 junho 2025

11/06/2025
iniav

O INIAV na FNA 2025

11/06/2025
Advertisement

Temas em destaque

PAC pós 2027 Água que Une

Eventos

Junho 2025
STQQSSD
       1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30       
« Mai   Jul »

Sobre Nós

O Agroportal.pt é uma plataforma de informação digital que reúne a informação relevante sobre agricultura. Tem um foco na Política Agrícola Comum e a sua aplicação em Portugal.

Menu

  • Quem somos
  • Relatórios anuais
  • Envie-nos informação
  • Publicidade
  • Newsletters
  • Estatuto Editorial
  • Ficha técnica
  • Proteção de Dados Pessoais
  • Disclaimer
Facebook twitter Circle Instagram Rss Feed

© Agroportal. All Rights reserved.

  • Login
  • Registar
Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados
  • Opinião
  • Eventos
  • Dossiers
    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos
    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados e Cotações agrícolas
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros agrícolas
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal

© Agroportal. All Rights reserved.

Bem-Vindo De Volta!

Faça login na sua conta abaixo

Esqueceu-se da senha? Registar

Criar Uma Nova Conta!

Preencha os campos abaixo para se registar

* Ao se registar-se no nosso site, você concorda com os Termos e Condições e a Política de Privacidade .
Todos os campos são necessários. Entrar

Obter a sua senha

Indique por favor o seu nome de utilizador ou endereço de E-mail para repor a sua senha.

Entrar
Este site usa cookies. Ao continuar a utilizar este site, está a dar consentimento à utilização de cookies. Visite a nossa Política de Protecção de dados e Cookies.