Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
Newsletters
Agroportal
  • Login
  • Registar
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados

    Incêndios: Pacto para a floresta só será útil após avaliação ao que correu mal – Marques Mendes

    helicóptero de incêndios céu azul

    Incêndios: Ventura acusa Montenegro de má gestão nos fogos e aconselha-o a sair do gabinete

    Incêndios: Movimento quer pastorícia associada a espécies autóctones e agricultura

    Incêndios: Chega vai pedir comissão de inquérito aos fogos

    Incêndios: Líder do PCP critica pactos entre partidos e lamenta desinvestimento na floresta

    Incêndios: Zero alerta para atrasos no Plano de Intervenção da Floresta

    Bactéria gera prejuízo de 45 milhões de euros a produtores de pera-rocha

    Incêndios: Marcelo promulga diploma do governo com medidas de apoio às populações

    Incêndios: Marcelo agradece a população que combateu fogos e pede prevenção

  • Opinião

    Agricultura à Deriva: Porque Insistem em Governar o Campo Desde o Gabinete?

    filipe charters de azevedo

    Para onde vai o dinheiro da PAC?

    Trazer a agricultura para os Paços do Concelho

    Dalila Vieira

    Algas à Mesa: O Futuro Sustentável da Alimentação?

    luis caixinhas

    As marcas das feiras: registar para proteger

    O Futuro da Agricultura: Um Desafio Geracional e uma Oportunidade para Portugal

    O coelho-bravo e o LIFE Iberconejo: um modelo de conservação e colaboração que não pode parar

    José Martino

    Cegos e anestesiados!

    Filipe Corrêa Figueira

    Alqueva está em Seca

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros

    Últimas

    Porcino de capa blanca: los precios se sitúan un 7,1% más bajos que hace un año

    24/08/2025

    Vacuno: mercado con mucha demanda de hembras

    24/08/2025

    Corderos: se imponen las alzas en los de menos peso

    24/08/2025

    Incêndios: Pacto para a floresta só será útil após avaliação ao que correu mal – Marques Mendes

    24/08/2025

    Incêndios: Ventura acusa Montenegro de má gestão nos fogos e aconselha-o a sair do gabinete

    24/08/2025

    Incêndios: Líder do PCP critica pactos entre partidos e lamenta desinvestimento na floresta

    24/08/2025
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal
Agroportal
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados

    Incêndios: Pacto para a floresta só será útil após avaliação ao que correu mal – Marques Mendes

    helicóptero de incêndios céu azul

    Incêndios: Ventura acusa Montenegro de má gestão nos fogos e aconselha-o a sair do gabinete

    Incêndios: Movimento quer pastorícia associada a espécies autóctones e agricultura

    Incêndios: Chega vai pedir comissão de inquérito aos fogos

    Incêndios: Líder do PCP critica pactos entre partidos e lamenta desinvestimento na floresta

    Incêndios: Zero alerta para atrasos no Plano de Intervenção da Floresta

    Bactéria gera prejuízo de 45 milhões de euros a produtores de pera-rocha

    Incêndios: Marcelo promulga diploma do governo com medidas de apoio às populações

    Incêndios: Marcelo agradece a população que combateu fogos e pede prevenção

  • Opinião

    Agricultura à Deriva: Porque Insistem em Governar o Campo Desde o Gabinete?

    filipe charters de azevedo

    Para onde vai o dinheiro da PAC?

    Trazer a agricultura para os Paços do Concelho

    Dalila Vieira

    Algas à Mesa: O Futuro Sustentável da Alimentação?

    luis caixinhas

    As marcas das feiras: registar para proteger

    O Futuro da Agricultura: Um Desafio Geracional e uma Oportunidade para Portugal

    O coelho-bravo e o LIFE Iberconejo: um modelo de conservação e colaboração que não pode parar

    José Martino

    Cegos e anestesiados!

    Filipe Corrêa Figueira

    Alqueva está em Seca

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros

    Últimas

    Porcino de capa blanca: los precios se sitúan un 7,1% más bajos que hace un año

    24/08/2025

    Vacuno: mercado con mucha demanda de hembras

    24/08/2025

    Corderos: se imponen las alzas en los de menos peso

    24/08/2025

    Incêndios: Pacto para a floresta só será útil após avaliação ao que correu mal – Marques Mendes

    24/08/2025

    Incêndios: Ventura acusa Montenegro de má gestão nos fogos e aconselha-o a sair do gabinete

    24/08/2025

    Incêndios: Líder do PCP critica pactos entre partidos e lamenta desinvestimento na floresta

    24/08/2025
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal
Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
Agroportal

Waste not, want not: turning food waste into fertile soil for sustainable growth

por Horizon - EU
03-12-2024 | 08:17
em Últimas, Internacional
Tempo De Leitura: 5 mins
A A
Partilhe no FacebookPartilhe no TwitterEnviar para o WhatsappEnviar para o TelegramEnviar para o LinkedIn

In Catalonia there are 7.7 million residents and approximately 7.9 million pigs. That’s over one pig per person.

Large-scale pig farming has led to an excess of nitrogen in the soil, a problem shared by many European regions. But just a few kilometres from Barcelona, a small revolution is turning this waste into a valuable resource.

Instead of applying raw manure to fields, researchers are extracting the nitrogen from the locally produced agro-industrial waste and processing it as ammonium sulphate. This more stable and efficient fertiliser minimises harmful runoff.

Chemical reduction

The researchers are part of a four-year EU-funded initiative called Waste4Soil. They are exploring innovative ways to convert food processing waste into locally produced soil improvers, addressing two major EU challenges at once: food waste and soil health.

In Catalonia, the researchers are using a process called anaerobic digestion, in which bacteria break down waste into biogas and a nutrient-rich wet mixture called digestate.

“It is a very consolidated technology, there are more than 15 000 agro-industrial biogas plants around the EU,” said Dr Victor Riau, a researcher at the Catalan Institute of Agrifood Research and Technology

“Every year, 1 billion tonnes of food is wasted globally, with 38% coming from food industry residues.

Dr Kyriakos Panopoulos, CERTH

By recycling the food waste residue in this way, the researchers believe they could reduce reliance on chemical fertilisers by up to 80%.

Working together with private and public companies dealing with food means that the results of the research will immediately benefit the local community.

“We expect that this circular approach will have a positive effect on the economy of the local industries, reducing waste management costs and increasing the use of cheaper renewable resources,” said Riau.

Less waste, more nutrition

The Waste4Soil research team has set up Living Labs – real-life test environments – in seven European countries: Spain, Finland, Greece, Hungary, Italy, Poland and Slovenia.

The aim is to test out a range of innovative solutions for transforming waste from different agrifood sources into local, bio-based soil enhancers.

In addition to pig farms, other local food industries are being targeted, including olive oil and beer production, as both generate massive amounts of biological waste.

“Every year, 1 billion tonnes of food is wasted globally, with 38% coming from food industry residues,” said Dr Kyriakos Panopoulos from the Centre for Research and Technology Hellas in Thessaloniki, Greece, who is responsible for the overall coordination of the research effort.

Faced with this mountain of waste, the EU announced plans last year to establish legally binding targets for the reduction of food waste, to be reached by 2030.

At the same time, Panopoulos noted that 60–70% of EU soils are currently severely depleted of nutrients, giving rise to concern.

To tackle this, the Waste4Soil research team is advancing EU-wide efforts to restore the continent’s degraded soils by 2050 – an objective of the European Green Deal.

Slovenia’s liquid gold

In Slovenia, global warming is creating favourable conditions for olive groves, and a budding local olive oil producer is one of the participants in the Slovenian Living Lab.

On the northern Adriatic peninsula of Istria, renowned for its high-quality olive oil, researchers recycle olive pomace – a byproduct of olive oil production that includes skins, pits and pulp – to create soil improvers.

This helps to enrich the soil with carbon and reduce the environmental impact of having to dispose of the waste.

“Slovenia’s innovative approach could inspire other olive oil-producing regions in Europe, particularly in the Mediterranean, which face similar waste management challenges,” said Dr Rok Mihelič from the Department of Agronomy at the University of Ljubljana.

Finland’s fishy idea

Different regions of Europe face different challenges, and the researchers are exploring a variety of waste reuse and soil enrichment options. Some of them are rather off the beaten track, or even out at sea.

The Living Lab in Päijät-Häme, Finland, for example, is looking to fish farming – one of the main local food industries – for waste that can be transformed into nutrient-rich fertilisers.

Anne-Marie Tuomala, senior lecturer at LAB University of Applied Sciences in Lahti, Finland, explained that fish residues, rich in nitrogen, phosphorus and other minerals, are ideal for nutrient recovery.

“Farmers and food producers adopting these sustainable practices could gain a competitive edge.

Prof Anne-Marie Tuomala, LAB University

Similarly to the waste from pig farms, these can be processed through anaerobic digestion to create a nutrient-rich residue.

However, the smelliness of fish residues has made it challenging to transport and store, according to feedback provided by farmers during the first months of the Living Lab. To address this issue, specialised facilities with odour control measures may be necessary, said Tuomala.

This circular approach could lower costs for farmers, especially with fertiliser prices soaring after the 2022 Russian invasion of Ukraine. While prices have stabilised, the EU remains heavily dependent on imports of Russian fertilisers.

Competitive edge 

In addition to reducing imports, an added benefit of the fertilisers produced by the Waste4Soil Living Labs is that they are local and sustainable.

“Farmers and food producers adopting these sustainable practices could gain a competitive edge in markets increasingly prioritising eco-friendly products,” Tuomala said.

The strength of the initiative lies in collaboration. Researchers, farmers, civil society, industries and public authorities work together to co-create and test solutions in real-world conditions.

According to Panopoulos, the collaborative action will provide solutions to the ever-increasing problem of food residues that are currently wasted.

“Every small step is important, and there is growing excitement about the broader potential for creating more sustainable and environmentally beneficial agricultural practices,” he said.

Research in this article was funded by the EU’s Horizon Programme. The views of the interviewees don’t necessarily reflect those of the European Commission. If you liked this article, please consider sharing it on social media.

O artigo foi publicado originalmente em Horizon, the EU Research and Innovation Magazine.

Imprimir Artigo
Publicação Anterior

Secas custam quase 300 mil milhões de euros por ano – ONU

Próxima Publicação

Regional Rural – Afinal as Aves na Floresta fazem muito mais do que Cantar

Artigos Relacionados

Nacional

Incêndios: Pacto para a floresta só será útil após avaliação ao que correu mal – Marques Mendes

24/08/2025
helicóptero de incêndios céu azul
Nacional

Incêndios: Ventura acusa Montenegro de má gestão nos fogos e aconselha-o a sair do gabinete

24/08/2025
Nacional

Incêndios: Movimento quer pastorícia associada a espécies autóctones e agricultura

24/08/2025
Próxima Publicação

Regional Rural - Afinal as Aves na Floresta fazem muito mais do que Cantar

Opinião

Últimas

Agricultura à Deriva: Porque Insistem em Governar o Campo Desde o Gabinete?

por António Bonito
17/08/2025

Ler mais
filipe charters de azevedo
Últimas

Para onde vai o dinheiro da PAC?

por Filipe Charters de Azevedo
10/08/2025

Ler mais

Subscrever as nossas newsletteres

Subscrever as nossas Newsletters Agroportal

Verifique na sua caixa de correio ou na pasta de spam para confirmar a sua subscrição.

Comunicados

IPMA

Investigadoras do IPMA homenageadas

22/08/2025

Arderam milhares de hectares de áreas de baldios no distrito de Coimbra

22/08/2025

Temas em destaque

Candidaturas PU PAC pós 2027 Água que Une
Advertisement

Eventos

Agosto 2025
STQQSSD
     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
« Jul   Set »

Sobre Nós

O Agroportal.pt é uma plataforma de informação digital que reúne a informação relevante sobre agricultura. Tem um foco na Política Agrícola Comum e a sua aplicação em Portugal.

Menu

  • Quem somos
  • Relatórios anuais
  • Envie-nos informação
  • Publicidade
  • Newsletters
  • Estatuto Editorial
  • Ficha técnica
  • Proteção de Dados Pessoais
  • Disclaimer
Facebook twitter Circle Instagram Rss Feed

© Agroportal. All Rights reserved.

  • Login
  • Registar
Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados
  • Opinião
  • Eventos
  • Dossiers
    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos
    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados e Cotações agrícolas
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros agrícolas
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal

© Agroportal. All Rights reserved.

Bem-Vindo De Volta!

Faça login na sua conta abaixo

Esqueceu-se da senha? Registar

Criar Uma Nova Conta!

Preencha os campos abaixo para se registar

* Ao se registar-se no nosso site, você concorda com os Termos e Condições e a Política de Privacidade .
Todos os campos são necessários. Entrar

Obter a sua senha

Indique por favor o seu nome de utilizador ou endereço de E-mail para repor a sua senha.

Entrar
Este site usa cookies. Ao continuar a utilizar este site, está a dar consentimento à utilização de cookies. Visite a nossa Política de Protecção de dados e Cookies.