Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
Newsletters
Agroportal
  • Login
  • Registar
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados

    Incêndios: Pacto para a floresta só será útil após avaliação ao que correu mal – Marques Mendes

    helicóptero de incêndios céu azul

    Incêndios: Ventura acusa Montenegro de má gestão nos fogos e aconselha-o a sair do gabinete

    Incêndios: Movimento quer pastorícia associada a espécies autóctones e agricultura

    Incêndios: Chega vai pedir comissão de inquérito aos fogos

    Incêndios: Líder do PCP critica pactos entre partidos e lamenta desinvestimento na floresta

    Incêndios: Zero alerta para atrasos no Plano de Intervenção da Floresta

    Bactéria gera prejuízo de 45 milhões de euros a produtores de pera-rocha

    Incêndios: Marcelo promulga diploma do governo com medidas de apoio às populações

    Incêndios: Marcelo agradece a população que combateu fogos e pede prevenção

  • Opinião

    Agricultura à Deriva: Porque Insistem em Governar o Campo Desde o Gabinete?

    filipe charters de azevedo

    Para onde vai o dinheiro da PAC?

    Trazer a agricultura para os Paços do Concelho

    Dalila Vieira

    Algas à Mesa: O Futuro Sustentável da Alimentação?

    luis caixinhas

    As marcas das feiras: registar para proteger

    O Futuro da Agricultura: Um Desafio Geracional e uma Oportunidade para Portugal

    O coelho-bravo e o LIFE Iberconejo: um modelo de conservação e colaboração que não pode parar

    José Martino

    Cegos e anestesiados!

    Filipe Corrêa Figueira

    Alqueva está em Seca

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros

    Últimas

    Porcino de capa blanca: los precios se sitúan un 7,1% más bajos que hace un año

    24/08/2025

    Vacuno: mercado con mucha demanda de hembras

    24/08/2025

    Corderos: se imponen las alzas en los de menos peso

    24/08/2025

    Incêndios: Pacto para a floresta só será útil após avaliação ao que correu mal – Marques Mendes

    24/08/2025

    Incêndios: Ventura acusa Montenegro de má gestão nos fogos e aconselha-o a sair do gabinete

    24/08/2025

    Incêndios: Líder do PCP critica pactos entre partidos e lamenta desinvestimento na floresta

    24/08/2025
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal
Agroportal
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados

    Incêndios: Pacto para a floresta só será útil após avaliação ao que correu mal – Marques Mendes

    helicóptero de incêndios céu azul

    Incêndios: Ventura acusa Montenegro de má gestão nos fogos e aconselha-o a sair do gabinete

    Incêndios: Movimento quer pastorícia associada a espécies autóctones e agricultura

    Incêndios: Chega vai pedir comissão de inquérito aos fogos

    Incêndios: Líder do PCP critica pactos entre partidos e lamenta desinvestimento na floresta

    Incêndios: Zero alerta para atrasos no Plano de Intervenção da Floresta

    Bactéria gera prejuízo de 45 milhões de euros a produtores de pera-rocha

    Incêndios: Marcelo promulga diploma do governo com medidas de apoio às populações

    Incêndios: Marcelo agradece a população que combateu fogos e pede prevenção

  • Opinião

    Agricultura à Deriva: Porque Insistem em Governar o Campo Desde o Gabinete?

    filipe charters de azevedo

    Para onde vai o dinheiro da PAC?

    Trazer a agricultura para os Paços do Concelho

    Dalila Vieira

    Algas à Mesa: O Futuro Sustentável da Alimentação?

    luis caixinhas

    As marcas das feiras: registar para proteger

    O Futuro da Agricultura: Um Desafio Geracional e uma Oportunidade para Portugal

    O coelho-bravo e o LIFE Iberconejo: um modelo de conservação e colaboração que não pode parar

    José Martino

    Cegos e anestesiados!

    Filipe Corrêa Figueira

    Alqueva está em Seca

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros

    Últimas

    Porcino de capa blanca: los precios se sitúan un 7,1% más bajos que hace un año

    24/08/2025

    Vacuno: mercado con mucha demanda de hembras

    24/08/2025

    Corderos: se imponen las alzas en los de menos peso

    24/08/2025

    Incêndios: Pacto para a floresta só será útil após avaliação ao que correu mal – Marques Mendes

    24/08/2025

    Incêndios: Ventura acusa Montenegro de má gestão nos fogos e aconselha-o a sair do gabinete

    24/08/2025

    Incêndios: Líder do PCP critica pactos entre partidos e lamenta desinvestimento na floresta

    24/08/2025
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal
Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
Agroportal

Sowing the seeds of greater food diversity in Africa

por Horizon - EU
25-03-2025 | 11:32
em Últimas, Internacional
Tempo De Leitura: 5 mins
A A
Partilhe no FacebookPartilhe no TwitterEnviar para o WhatsappEnviar para o TelegramEnviar para o LinkedIn

When crop scientist Michael Frei grew up in Germany in the 1980s, television screens were filled with scenes of poverty, drought and destruction in Africa. The 1984 Ethiopian famine brought home to millions the human costs of food insecurity on the continent.

It also inspired Frei to get involved in campaigns and fundraising and pursue a career in agronomy, with a specialisation in sustainable plant production and global food security.

For people and planet

Now a professor of agronomy at the Justus Liebig University in Giessen, Germany, Frei is coordinating an EU-funded international research initiative called HealthyDiets4Africa (HD4A), which started in 2023 and will run until 2028.

The initiative establishes partnerships between experts in Africa and Europe, as well as the UN World Food Programme and the International Institutes of Plant Genetic Resources and of Tropical Agriculture. Their aim is to explore together whether greater diversity in the food system could help combat various forms of malnutrition in Africa, benefitting both health and the environment.

From Liberia in the west to Kenya in the east, ‘food system labs’ have been set up in eight countries. These are providing analysis on plants for nutritional value and ways to integrate them into diets, with the work coordinated by Africa Rice Center, a pan-African agricultural research organisation based in Côte d’Ivoire.

“A diverse diet is healthier, can address many of the dietary deficits that we see and overall is more environmentally stable.

Professor Michael Frei, HealthyDiets4Africa

Set against a backdrop where monocultures for crops such as maize have proliferated, Frei thinks using these labs to introduce greater diversity into the food system could help both enrich the nutritional value of food consumed and also have benefits for the environment.

The initiative is a showcase for Food 2030, the EU’s research and innovation policy framework supporting the transition towards sustainable, healthy and inclusive food systems that respect planetary boundaries.

“A diverse diet is healthier, can address many of the dietary deficits that we see and overall is more environmentally stable,” said Frei.

Triple burden of malnutrition

Frei describes Africa as facing a “triple burden of malnutrition” caused by three major nutritional challenges.

Firstly, people still go hungry: estimates from the British Red Cross suggest that more than 150 million people in Africa are without sufficient food. Secondly, even those who have enough to eat are commonly deficient in essential micronutrients such as zinc and iron.

Thirdly, obesity is an increasing issue in urban areas, where diets that are high in processed foods, sugar and unhealthy fats contribute to rising obesity rates and related conditions such as diabetes, hypertension and heart disease.

“In many African countries, you see all of these phenomena at the same time,” said Frei.

Food system diversification is seen as a possible solution to all three of these challenges. Inventive use of less common nutrient-rich crops and their integration into daily use is one path that the research team is exploring.

Strength in diversity

Examples of species being studied are amaranth, a drought-resilient leafy vegetable, and cowpeas, a legume. Both are found in abundance across Africa.

Grown together, these crops support each other and benefit the environment. Cowpeas fix nitrogen in the soil, which in turn benefits the amaranth by reducing the need for chemical fertilisers. Both also have particularly high nutritional values.

Another is the tree Parkia biglobosa, also known as the locust bean tree. It produces nutrient-rich seeds that Frei describes as “protein bombs”. Traditionally, its seeds were used as flavouring for soup. However, over time, this practice fell out of favour, replaced by more convenient but imported and less healthy stock cubes.

In line with the EU-Africa Research and Innovation Partnership on Food and Nutrition Security and Sustainable Agriculture, the HD4A team hopes that its work can rekindle a passion for the past while using new technologies to optimise future cropping systems.

“We do not want to go back to the Stone Age – we just want to make sure people do not abandon the good things they had. We want to help develop diversified, productive modern cropping systems,” said Frei.

A menu for change 

Professor Christophe Matthys, a nutritionist based at KU Leuven in Belgium, is helping to translate these advances in plant science into direct benefits for health. Matthys is focusing on integrating nutrients derived from crops into new products, as well as overcoming some of the social challenges in encouraging dietary change.

He points to barriers to healthier diets – mindsets that see overconsumption as a sign of fertility or wealth, or that see healthier choices like fruit as the preserve of the poor or children.

“I really hope we can plant the idea of food diversification in peoples minds.

Professor Christophe Matthys, HealthyDiets4Africa

“We recognise that if our plant scientists are to be successful, we also need to focus on the social aspects, respecting culture, but also optimising health,” he said.

One pilot project with schools in Côte d’Ivoire has involved developing rice crackers containing micronutrient extracts derived from underutilised plants. Through this, the team is testing taste, acceptance and people’s willingness to pay.

“These crackers are expected to provide a diverse nutrient source for school feeding programmes,” said Dr Sali Ndindeng from AfricaRice, who is leading the study.

Nutrition for growth

Matthys is now getting ready to take HD4A’s message about the importance of diversification to policymakers at the Nutrition for Growth (N4G) summit taking place in Paris, France, on 27-28 March 2025.

Held every four years, this pivotal international conference gathers governments, international organisations, businesses and civil society to mobilise commitments and resources aimed at improving nutrition worldwide.

He hopes the summit will draw attention to Africa’s leading role in rethinking the part that diverse food systems play in supporting better health and the environment.

“It’s important to highlight that Africa is more than just undernutrition because that’s still the perception. Africa is also a wealth of possibility, with new vegetables, fruits and crops with beneficial impacts on people’s health,” he said.

Looking ahead, he hopes the work spurs action towards new, locally grown products, which will in time become staples in a more diverse and more nutritious diet both in Africa and beyond.

“I really hope we can plant the idea of food diversification in people’s minds.”

Research in this article was funded by the EU’s Horizon Programme. The views of the interviewees don’t necessarily reflect those of the European Commission. If you liked this article, please consider sharing it on social media.

O artigo foi publicado originalmente em Horizon, the EU Research and Innovation Magazine.

Imprimir Artigo
Publicação Anterior

Mississippi aprova projeto de lei que proíbe a carne cultivada em laboratório

Próxima Publicação

“Estão a fazer milhões em lucros à nossa custa”. Suecos boicotam supermercados devido aos preços “fora de controlo”

Artigos Relacionados

Nacional

Incêndios: Pacto para a floresta só será útil após avaliação ao que correu mal – Marques Mendes

24/08/2025
helicóptero de incêndios céu azul
Nacional

Incêndios: Ventura acusa Montenegro de má gestão nos fogos e aconselha-o a sair do gabinete

24/08/2025
Nacional

Incêndios: Movimento quer pastorícia associada a espécies autóctones e agricultura

24/08/2025
Próxima Publicação

"Estão a fazer milhões em lucros à nossa custa". Suecos boicotam supermercados devido aos preços "fora de controlo"

Opinião

Últimas

Agricultura à Deriva: Porque Insistem em Governar o Campo Desde o Gabinete?

por António Bonito
17/08/2025

Ler mais
filipe charters de azevedo
Últimas

Para onde vai o dinheiro da PAC?

por Filipe Charters de Azevedo
10/08/2025

Ler mais

Subscrever as nossas newsletteres

Subscrever as nossas Newsletters Agroportal

Verifique na sua caixa de correio ou na pasta de spam para confirmar a sua subscrição.

Comunicados

IPMA

Investigadoras do IPMA homenageadas

22/08/2025

Arderam milhares de hectares de áreas de baldios no distrito de Coimbra

22/08/2025

Temas em destaque

Candidaturas PU PAC pós 2027 Água que Une
Advertisement

Eventos

Agosto 2025
STQQSSD
     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
« Jul   Set »

Sobre Nós

O Agroportal.pt é uma plataforma de informação digital que reúne a informação relevante sobre agricultura. Tem um foco na Política Agrícola Comum e a sua aplicação em Portugal.

Menu

  • Quem somos
  • Relatórios anuais
  • Envie-nos informação
  • Publicidade
  • Newsletters
  • Estatuto Editorial
  • Ficha técnica
  • Proteção de Dados Pessoais
  • Disclaimer
Facebook twitter Circle Instagram Rss Feed

© Agroportal. All Rights reserved.

  • Login
  • Registar
Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados
  • Opinião
  • Eventos
  • Dossiers
    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos
    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados e Cotações agrícolas
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros agrícolas
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal

© Agroportal. All Rights reserved.

Bem-Vindo De Volta!

Faça login na sua conta abaixo

Esqueceu-se da senha? Registar

Criar Uma Nova Conta!

Preencha os campos abaixo para se registar

* Ao se registar-se no nosso site, você concorda com os Termos e Condições e a Política de Privacidade .
Todos os campos são necessários. Entrar

Obter a sua senha

Indique por favor o seu nome de utilizador ou endereço de E-mail para repor a sua senha.

Entrar
Este site usa cookies. Ao continuar a utilizar este site, está a dar consentimento à utilização de cookies. Visite a nossa Política de Protecção de dados e Cookies.