Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
Newsletters
Agroportal
  • Login
  • Registar
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados
    fogo chamas

    Três milhões de euros de prejuízos nos dois fogos em Moimenta da Beira

    Syngenta e Heritable Agriculture aplicam Inteligência Artificial (IA) no melhoramento de variedades hortícolas

    Vitacress

    Vitacress apresenta biológicos e novidades em batatas na Fruit Attraction Madrid 2025

    Drones, realidade virtual ou maquinaria para trabalhar na floresta e atrair jovens

    “O Mundo do Vinho” regressa a Coimbra em outubro com oferta cultural diversificada

    leite

    Vale de Cambra compra fábrica antiga por 2,3 ME para criar Museu Nacional dos Laticínios

    UMinho propõe soluções para preservar aldeias e património construído do Parque Natural de Montesinho

    Incêndios: Apoios pelos fogos de 2024 “quase todos resolvidos” – Ministro da Economia

    Governo moçambicano diz que subsistência alimentar das cadeias está garantida

  • Opinião
    Manuel Chaveiro Soares

    Frango de carne e sustentabilidade

    luis caixinhas

    O uso sério das marcas registadas: uma obrigação legal e estratégica no setor agroalimentar

    Agricultura à Deriva: Porque Insistem em Governar o Campo Desde o Gabinete?

    filipe charters de azevedo

    Para onde vai o dinheiro da PAC?

    Trazer a agricultura para os Paços do Concelho

    Dalila Vieira

    Algas à Mesa: O Futuro Sustentável da Alimentação?

    luis caixinhas

    As marcas das feiras: registar para proteger

    O Futuro da Agricultura: Um Desafio Geracional e uma Oportunidade para Portugal

    O coelho-bravo e o LIFE Iberconejo: um modelo de conservação e colaboração que não pode parar

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros

    Últimas

    Avisos Agrícolas

    Avisos Agrícolas 23/09/2025: Kiwis, Citrinos e Pequenos Frutos

    24/09/2025

    Drones, realidade virtual ou maquinaria para trabalhar na floresta e atrair jovens

    24/09/2025

    Incêndios: Apoios pelos fogos de 2024 “quase todos resolvidos” – Ministro da Economia

    24/09/2025

    Excedente comercial agroalimentar da UE recua para 21.900 ME no primeiro semestre

    24/09/2025

    Newsletter da Federação Minha Terra n.º 326

    24/09/2025

    Bruxelas quer adiar mais um ano entrada em vigor da lei da desflorestação

    24/09/2025
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal
Agroportal
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados
    fogo chamas

    Três milhões de euros de prejuízos nos dois fogos em Moimenta da Beira

    Syngenta e Heritable Agriculture aplicam Inteligência Artificial (IA) no melhoramento de variedades hortícolas

    Vitacress

    Vitacress apresenta biológicos e novidades em batatas na Fruit Attraction Madrid 2025

    Drones, realidade virtual ou maquinaria para trabalhar na floresta e atrair jovens

    “O Mundo do Vinho” regressa a Coimbra em outubro com oferta cultural diversificada

    leite

    Vale de Cambra compra fábrica antiga por 2,3 ME para criar Museu Nacional dos Laticínios

    UMinho propõe soluções para preservar aldeias e património construído do Parque Natural de Montesinho

    Incêndios: Apoios pelos fogos de 2024 “quase todos resolvidos” – Ministro da Economia

    Governo moçambicano diz que subsistência alimentar das cadeias está garantida

  • Opinião
    Manuel Chaveiro Soares

    Frango de carne e sustentabilidade

    luis caixinhas

    O uso sério das marcas registadas: uma obrigação legal e estratégica no setor agroalimentar

    Agricultura à Deriva: Porque Insistem em Governar o Campo Desde o Gabinete?

    filipe charters de azevedo

    Para onde vai o dinheiro da PAC?

    Trazer a agricultura para os Paços do Concelho

    Dalila Vieira

    Algas à Mesa: O Futuro Sustentável da Alimentação?

    luis caixinhas

    As marcas das feiras: registar para proteger

    O Futuro da Agricultura: Um Desafio Geracional e uma Oportunidade para Portugal

    O coelho-bravo e o LIFE Iberconejo: um modelo de conservação e colaboração que não pode parar

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros

    Últimas

    Avisos Agrícolas

    Avisos Agrícolas 23/09/2025: Kiwis, Citrinos e Pequenos Frutos

    24/09/2025

    Drones, realidade virtual ou maquinaria para trabalhar na floresta e atrair jovens

    24/09/2025

    Incêndios: Apoios pelos fogos de 2024 “quase todos resolvidos” – Ministro da Economia

    24/09/2025

    Excedente comercial agroalimentar da UE recua para 21.900 ME no primeiro semestre

    24/09/2025

    Newsletter da Federação Minha Terra n.º 326

    24/09/2025

    Bruxelas quer adiar mais um ano entrada em vigor da lei da desflorestação

    24/09/2025
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal
Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
Agroportal

Magic of microalgae: sustainable ingredients for food, feed and fragrance

por Horizon - EU
04-09-2025 | 08:06
em Últimas, Internacional
Tempo De Leitura: 5 mins
A A
Partilhe no FacebookPartilhe no TwitterEnviar para o WhatsappEnviar para o TelegramEnviar para o LinkedIn

On the outskirts of Lisbon, an abandoned industrial site has been given a new lease of life as a state-of-the-art biorefinery. It is scaling up the production of microalgae – a new source of nutrition.

These single-celled organisms can produce compounds such as proteins, lipids and carbohydrates with very little water and no need for arable land – all crucial elements in the quest to improve food security.

But there is a catch. It remains challenging to grow and process microalgae at a scale and cost that can compete with common nutritional products like palm oil or soybeans.

Changing food production

The Lisbon site, part of an EU-funded research collaboration called MULTI-STR3AM, may have offered a way forward. The cooperation brought together a multinational team of researchers and industry experts to tackle this challenge.

“You can cultivate microalgae in old industrial sites or other areas that are not suitable for agricultural use,” said Mariana Doria, head of business and market analysis at Portuguese biotechnology company A4F – Algae for Future. She coordinated the international collaboration, which ran from 2020 to April 2025.

“You can cultivate microalgae in old industrial sites or other areas that are not suitable for agricultural use.

Mariana Doria, MULTI-STR3AM

Agriculture currently uses almost 40% of land in the EU and a quarter of its water. Separating food production from land is therefore a crucial step towards improving food security and a more sustainable food industry.

MULTI-STR3AM was funded by the Circular Bio-based Europe Joint Undertaking. This public-private partnership between the EU and the Bio-based Industries Consortium supports research that helps the transition towards a competitive, sustainable, and low-carbon economy in Europe.

“The world is changing, agriculture is changing,” said Rebecca van der Westen, senior product technologist at Flora Food Group, a Dutch branded food company active in over 100 countries worldwide.

“So, how do we sustain ourselves in a healthy way? Microalgae are one of the answers.”

When the opportunity came up to collaborate with international researchers, van der Westen seized it. “I love working in niche areas – that’s where you find the gold,” she said.

Algae alchemy

To grow, microalgae need water, CO2, and essential nutrients like nitrogen and phosphorus. Through their metabolic processes, they turn these inorganic nutrients into glucose and other organic molecules.

Most of the time, this process happens through photosynthesis, which requires sunlight. However, some microalgae can grow in the dark by feeding on organic nutrients such as glucose, a process known as heterotrophic growth.

In MULTI-STR3AM, microalgae are cultivated in photobioreactors or fermentation tanks. Once they have grown sufficiently, their biomass is harvested and transferred for processing at the Lisbon biorefinery.

The microalgae cells are broken open, and their valuable components – proteins, lipids, pigments and carbohydrates – are separated and refined into usable ingredients.

The facility processes around 10 tonnes of biomass per year and is designed to handle a wide range of microalgae strains.

To increase sustainability, waste CO2 from natural gas combustion is fed back into the system as a resource for microalgae. Liquid waste from nearby industries serves as the culture medium, and water is recirculated after biomass is harvested.

Finally, the processed ingredients are supplied to various industries for use in consumer products.

Multipurpose product

As the researchers overcame technical barriers to cultivating and processing microalgae at scale, their advances opened the door to a diverse range of potential products.

Over the course of the research, more than 40 samples of microalgae-derived ingredients were created for industry partners in the food, animal feed and fragrance sectors.

Working across countries and sectors was crucial to ensuring that the ingredients could eventually be used in consumer-ready products, said van der Westen. “Cross-collaboration is fundamental because everybody has their strengths.”

After considering technical and financial viability, as well as market potential, the research team eventually narrowed their focus down to three core ingredients: beta-carotene-rich oils used as food colourants and antioxidants in spreads and cheese, protein-rich additives for animal feed, and protein-based capsules that protect and gradually release fragrance ingredients.

Scaling up

Van der Westen is keen to dispel the common misconception that microalgae-based ingredients taste like algae. The ingredients are not simply ground-up biomass, she said. In the biorefinery, the cells are opened and their molecular structures separated.

“If you look at the basic structure of a fatty acid chain or a few amino acids forming a protein, they exist in microalgae and don’t have a taste or smell,” said van der Westen. “They contain the same fats as olive oil and similar proteins to poultry, fish and beef.”

“If you want to sustain a happy planet, you need to do this type of research.

Rebecca van der Westen, MULTI-STR3AM

Integrating multiple technologies, microalgae strains and production methods into one centralised biorefinery was a major step towards scaling up. But developing a deeper understanding of each microalgae strain was equally important.

“Some microalgae are better known and easier to scale up, while for others we still need to learn how,” said Doria.

Part of this work involves determining the ideal growth conditions for each strain, including temperature and nutrient levels, so they can grow faster and yield the most nutritional value.

“When moving from the controlled environment of the lab to larger scales, we need to understand which parameters are most sensitive,” said Doria.

This knowledge also helps scientists steer production towards specific outputs. “We can adjust conditions to make them produce more of one ingredient or another, depending on our goals,” she said.

From lab to market

Currently, these new ingredients are undergoing rigorous testing and tasting before they can reach supermarket shelves, said van der Westen. While this work is still in the early stages, she is confident that microalgal ingredients will eventually become mainstream.

“Microalgae are definitely going to be part of our food in the future. That’s just a question of time,” she said. For van der Westen and her research team, their work is part of a mission to reimagine how we produce food sustainably and develop a concrete blueprint for the future.

“If you want to sustain a happy planet, you need to do this type of research,” she said. “It is fundamental for the future.”

Research in this article was funded by the EU’s Horizon Programme. The views of the interviewees don’t necessarily reflect those of the European Commission. If you liked this article, please consider sharing it on social media.

O artigo foi publicado originalmente em Horizon, the EU Research and Innovation Magazine.

Imprimir Artigo
Publicação Anterior

Incêndios: Projeto de reflorestação da Serra do Açor afetado em 100 hectares por fogo de agosto

Próxima Publicação

Valorfito lança projeto para sensibilizar agricultores sobre a gestão de embalagens vazias

Artigos Relacionados

fogo chamas
Nacional

Três milhões de euros de prejuízos nos dois fogos em Moimenta da Beira

24/09/2025
Avisos Agrícolas
Fitotema

Avisos Agrícolas 23/09/2025: Kiwis, Citrinos e Pequenos Frutos

24/09/2025
Últimas

Syngenta e Heritable Agriculture aplicam Inteligência Artificial (IA) no melhoramento de variedades hortícolas

24/09/2025
Próxima Publicação
farm land

Valorfito lança projeto para sensibilizar agricultores sobre a gestão de embalagens vazias

Opinião

Manuel Chaveiro Soares
Últimas

Frango de carne e sustentabilidade

por Manuel Chaveiro Soares
21/09/2025

Ler mais
luis caixinhas
Últimas

O uso sério das marcas registadas: uma obrigação legal e estratégica no setor agroalimentar

por Luís Caixinhas
07/09/2025

Ler mais

Subscrever as nossas newsletteres

Subscrever as nossas Newsletters Agroportal

Verifique na sua caixa de correio ou na pasta de spam para confirmar a sua subscrição.

Comunicados

Syngenta e Heritable Agriculture aplicam Inteligência Artificial (IA) no melhoramento de variedades hortícolas

24/09/2025
Vitacress

Vitacress apresenta biológicos e novidades em batatas na Fruit Attraction Madrid 2025

24/09/2025

Temas em destaque

Candidaturas PU PAC pós 2027 Água que Une

Eventos

Setembro 2025
STQQSSD
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30      
« Ago   Out »
Advertisement

Sobre Nós

O Agroportal.pt é uma plataforma de informação digital que reúne a informação relevante sobre agricultura. Tem um foco na Política Agrícola Comum e a sua aplicação em Portugal.

Menu

  • Quem somos
  • Relatórios anuais
  • Envie-nos informação
  • Publicidade
  • Newsletters
  • Estatuto Editorial
  • Ficha técnica
  • Proteção de Dados Pessoais
  • Disclaimer
Facebook twitter Circle Instagram Rss Feed

© Agroportal. All Rights reserved.

  • Login
  • Registar
Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados
  • Opinião
  • Eventos
  • Dossiers
    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos
    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados e Cotações agrícolas
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros agrícolas
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal

© Agroportal. All Rights reserved.

Bem-Vindo De Volta!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
OU

Faça login na sua conta abaixo

Esqueceu-se da senha? Registar

Criar Uma Nova Conta!

Sign Up with Facebook
Sign Up with Google
OU

Preencha os campos abaixo para se registar

* Ao se registar-se no nosso site, você concorda com os Termos e Condições e a Política de Privacidade .
Todos os campos são necessários. Entrar

Obter a sua senha

Indique por favor o seu nome de utilizador ou endereço de E-mail para repor a sua senha.

Entrar
Este site usa cookies. Ao continuar a utilizar este site, está a dar consentimento à utilização de cookies. Visite a nossa Política de Protecção de dados e Cookies.