Pesquisa avançada  
Newsletters
Agroportal
  • Login
  • Registar
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados
    Escassez de água em Odemira reduz plantações em estufa e provoca corrida à abertura de furos ilegais

    Escassez de água em Odemira reduz plantações em estufa e provoca corrida à abertura de furos ilegais

    Cotações – Cereais – 4 a 10 de abril de 2022

    Ucrânia: Presidente da Turquia otimista com retoma das exportações de cereais

    cereais

    Aumento do preço dos cereais deixa milhões em risco de malnutrição

    fogo circunscrito

    Incêndios: Fogo em Soure entrou em fase de resolução às 19:10

    fogo montanha floresta

    Incêndios: Fogo que começou em Soure às 16:00 está a ser combatido por 270 operacionais

    FAUP

    Porto: simplesmente…Vinho regressa À FAUP no 10.º aniversário

    Especialistas defendem uma gestão mais eficiente da floresta

    Especialistas defendem uma gestão mais eficiente da floresta

    trigo

    Acordo com Bruxelas vai aumentar exportações agrícolas da Ucrânia – ministro

    uva branca

    Festival de vinho verde reúne 27 produtores em Braga

  • Opinião
    António Santana

    Capacidade de Adaptação

    José Pedro Salema

    Agricultura Elétrica

    Manuel Chaveiro Soares

    Opções dos consumidores e riscos alimentares

    António Covas

    Os bens de mérito e os processos de ruralização

    André Barão e Marisa Costa

    Produção de leite: que futuro?

    Manuel Cardoso

    O preço do vinho e das uvas – os anos da instabilidade

    Joao Adriao

    Quando o lobo mata a vitela

    António Covas

    DRAP 2030, ator-rede e plataforma colaborativa regional

    António Lopes Dias

    Evolução tecnológica e formação de agricultores: juntos, rumo à sanidade vegetal!

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Máquinas Agrícolas
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Práticas Culturais
    • Seguros

    Últimas

    Especialistas defendem uma gestão mais eficiente da floresta

    Especialistas defendem uma gestão mais eficiente da floresta

    29 de Junho, 2022
    uva branca

    Festival de vinho verde reúne 27 produtores em Braga

    29 de Junho, 2022

    Apoio custos de energia – final de prazo a 30/06

    29 de Junho, 2022

    Consultor propõe novo modelo de ajudas em artigo de opinião na revista “Cultivar”

    29 de Junho, 2022

    Raquel Chan: Discovering the gene behind GM wheat

    29 de Junho, 2022

    Los controles de las ayudas de la PAC en Castilla y León son un buen ejemplo en la UE, según el Tribunal de Cuentas

    29 de Junho, 2022
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Meteorologia
    • Arquivo Agroportal
    • Terrenos Agrícolas
Agroportal
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados
    Escassez de água em Odemira reduz plantações em estufa e provoca corrida à abertura de furos ilegais

    Escassez de água em Odemira reduz plantações em estufa e provoca corrida à abertura de furos ilegais

    Cotações – Cereais – 4 a 10 de abril de 2022

    Ucrânia: Presidente da Turquia otimista com retoma das exportações de cereais

    cereais

    Aumento do preço dos cereais deixa milhões em risco de malnutrição

    fogo circunscrito

    Incêndios: Fogo em Soure entrou em fase de resolução às 19:10

    fogo montanha floresta

    Incêndios: Fogo que começou em Soure às 16:00 está a ser combatido por 270 operacionais

    FAUP

    Porto: simplesmente…Vinho regressa À FAUP no 10.º aniversário

    Especialistas defendem uma gestão mais eficiente da floresta

    Especialistas defendem uma gestão mais eficiente da floresta

    trigo

    Acordo com Bruxelas vai aumentar exportações agrícolas da Ucrânia – ministro

    uva branca

    Festival de vinho verde reúne 27 produtores em Braga

  • Opinião
    António Santana

    Capacidade de Adaptação

    José Pedro Salema

    Agricultura Elétrica

    Manuel Chaveiro Soares

    Opções dos consumidores e riscos alimentares

    António Covas

    Os bens de mérito e os processos de ruralização

    André Barão e Marisa Costa

    Produção de leite: que futuro?

    Manuel Cardoso

    O preço do vinho e das uvas – os anos da instabilidade

    Joao Adriao

    Quando o lobo mata a vitela

    António Covas

    DRAP 2030, ator-rede e plataforma colaborativa regional

    António Lopes Dias

    Evolução tecnológica e formação de agricultores: juntos, rumo à sanidade vegetal!

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Máquinas Agrícolas
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Práticas Culturais
    • Seguros

    Últimas

    Especialistas defendem uma gestão mais eficiente da floresta

    Especialistas defendem uma gestão mais eficiente da floresta

    29 de Junho, 2022
    uva branca

    Festival de vinho verde reúne 27 produtores em Braga

    29 de Junho, 2022

    Apoio custos de energia – final de prazo a 30/06

    29 de Junho, 2022

    Consultor propõe novo modelo de ajudas em artigo de opinião na revista “Cultivar”

    29 de Junho, 2022

    Raquel Chan: Discovering the gene behind GM wheat

    29 de Junho, 2022

    Los controles de las ayudas de la PAC en Castilla y León son un buen ejemplo en la UE, según el Tribunal de Cuentas

    29 de Junho, 2022
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Meteorologia
    • Arquivo Agroportal
    • Terrenos Agrícolas
Agroportal
exploração agricola africa

Ghanaian scientist: ‘Africa needs GMOs more than the rest of the world’

por Cornell Alliance for Science
16-05-2022 | 16:24
em Últimas, Internacional, Notícias inovação
Tempo De Leitura: 4 mins
A A
8
VISITAS
Partilhe no FacebookPartilhe no TwitterEnviar para o WhatsappEnviar para o TelegramEnviar para o LinkedIn

Africa has a more urgent need than the rest of the world to adopt genetically modified organisms for agricultural improvement, says Prof. Eric Yirenkyi Danquah, founding director of the West Africa Centre for Crop Improvement(WACCI) at the University of Ghana.

Challenges like climate change and population rise are increasing food insecurity on the continent, heightening the urgent need for technological innovations to stem that trend, he said. Disrupted rainfall patterns, drought, extreme weather events, pest infestations, plant diseases, crop losses and hunger are negatively impacting the continent.

“This is urgency. Better seeds developed through genetic engineering offer hope. Let us not allow regulatory delays to prevent millions of farmers from accessing this life-saving technology,” he urged.

Danquah expressed concern that “anti-GMO activism has stalled the adoption of genetically engineered crops in many countries, contributing to the perpetuation of unsafe pesticide use, hunger and poverty. Science-based agriculture can preserve critical indigenous foods, such as cowpea, millet, cassava and sorghum, while reducing the environmental impacts of farming. This is evidence.”

“The inescapable conclusion, if we consider justice, the evidence and the urgency, is that smallholder farmers in Africa need access to biotech [GM] crops more than farmers anywhere in the world,” Danquah said. “The time has come for African governments to use the data available to take decisions that would improve livelihoods and lift millions out of extreme hunger and poverty. We need political will for swift and innovative action.”

Danquah noted that biotechnology “is the most rapidly adopted innovation in the history of agriculture” and Africa should not be left out. Yet only about seven African countries have approved GM crops, while they’re under development in another 11. By comparison, over 190 million hectares of GM crops were grown globally in 29 countries in 2019, contributing significantly to food security, sustainability, climate change mitigation and improved lives for some 17 million farmers and their families.

Danquah made his comments at a science communication workshop in Accra organized by the Alliance for Science, WACCI, the International Institute for Tropical Agriculture (IITA) and the Open Forum on Agricultural Biotechnology (OFAB). The four-day workshop brought together scientists from academic institutions and research organizations across the country for training in science communication.

“The development of improved varieties of our staple crops with high yields and resistance to the physical and biological stresses is absolutely necessary for a green revolution and food self-sufficiency in Ghana,” Danquah said. “This can be achieved with precision and efficiency using plant biotechnologies and genomics as important tools.”

Danquah cited a need to end misinformation that paints GMOs in a bad light. “It is my hope that the participants at this workshop will be equipped with the knowledge and skills needed for better communication on the issues at stake to change minds and mindsets for the misconceptions to be erased, and to free our people, including opinion leaders, policy planners and leaders, of mental slavery in the GM technology propaganda,” he noted.

He also vouched for the safety of GMOs. “It’s been 27 years since the first commercial GMOs were released and I am not aware of a single credible food/feed problem on the safety of GMOs. There is a very strong scientific consensus globally on GMOs just as scientists are [aligned] on climate change,” he noted. “I have been exposed to the science behind GMOs since 1986 at Cambridge and I have followed developments to date.”

Developing countries were not motivated to adopt first-generation GMOs because the technology focused on commercial agriculture and ws burdened with a complex, expensive and unpredictable regulatory system, he explained. Now there are second generation biotechnologies, including genome editing, synthetic biology and engineering biology, that focus on pro-poor traits. These second-generation biotechnologies create opportunities to transform agri-food systems through nutritionally healthier crop varieties, disease resistance, reduced pesticide use, lower greenhouse gas emissions, improved climate resilience and contributions to sustainability and biodiversity conservation.

“Today, I submit that genetically modified (GM) crops have become an important part of the sustainable agriculture toolkit, alongside traditional breeding techniques,” he said. “Give farmers in Ghana a free choice to select and adopt crops developed through modern science in plant breeding including the GM technology… Farmers are very smart people worldwide. You can fool them once only. No farmer will plant GMOs if they did not have real benefits.”

Dr. Jerry Nboyine, senior research scientist at the Savannah Agricultural Research Institute (SARI) of the Council for Scientific and Industrial Research (CSIR), said that efforts are underway to ensure approval for Ghana’s first GM crop, the pod borer-resistant (PBR) cowpea.

The GM cowpea has been developed to resist the deadly pod borer, which can cause up to 100 percent crop loss. “With PBR Cowpea, farmers can attain the potential yields of most commercially released cowpea varieties, which is about 2 tonnes per hectare,” he explained. “This is about four-fold yield increment over existing yields.”

He said approval of the variety will help ensure “protection of our environment from hazardous insecticides, protection of cowpea farmers from pesticide poisoning, and protection of consumers from pesticide poisoning. With GM cowpea, Ghana can attain food sufficiency in the area of cowpea production. Nigeria has commercialized PBR cowpea and will soon export grains to Ghana informally. Our market women will buy cowpea from Nigeria and there is no guarantee that some PBR cowpea will not be included in what is brought into Ghana.”

Dr. Maxwell Darko Asante, deputy director of the Crop Research Institute of the CSIR, told workshop participants that Ghana is also developing GM (NEWEST) rice that uses nitrogen and water efficiently and is salt tolerant. Studies show it increases yields by 15 to 30 percent over conventional varieties in nitrogen-deficient soils. If this crop gets adopted, resource poor farmers who cannot afford the recommended levels of fertilizer can still have good yields, he said. This will improve livelihoods and mitigate the effects of climate change, as well support rice cultivation in areas previously considered too marginal for agriculture.

By Joseph Opoku Gakpo

 

O artigo foi publicado originalmente em Cornell Alliance for Science.

Publicação Anterior

Marcha lenta em defesa do setor agrícola – 18 de maio 2022

Próxima Publicação

Animais voltaram a ser vendidos nas ruas de Fafe

Artigos Relacionados

Escassez de água em Odemira reduz plantações em estufa e provoca corrida à abertura de furos ilegais
Nacional

Escassez de água em Odemira reduz plantações em estufa e provoca corrida à abertura de furos ilegais

29 de Junho, 2022
Cotações – Cereais – 4 a 10 de abril de 2022
Últimas

Ucrânia: Presidente da Turquia otimista com retoma das exportações de cereais

29 de Junho, 2022
cereais
Últimas

Aumento do preço dos cereais deixa milhões em risco de malnutrição

29 de Junho, 2022
Próxima Publicação
Animais voltaram a ser vendidos nas ruas de Fafe

Animais voltaram a ser vendidos nas ruas de Fafe

Opinião

António Santana
Últimas

Capacidade de Adaptação

por António Santana
29 de Junho, 2022

Ler mais
José Pedro Salema
Últimas

Agricultura Elétrica

por José Pedro Salema
26 de Junho, 2022

Ler mais

Subscrever a nossa newsletter

Subscrever Todas as Newsletters Agroportal

Verifique na sua caixa de correio ou na pasta de spam para confirmar a sua subscrição.

Comunicados

IFAP

Apoio custos de energia – final de prazo a 30/06

29 de Junho, 2022
GPP

O Investimento na Agricultura, tema da nova edição da CULTIVAR publicada pelo GPP

29 de Junho, 2022

Eventos

Desagro 4.0: A Inovação na Agricultura – 7 de julho – Fundão

Desagro 4.0: A Inovação na Agricultura – 7 de julho – Fundão

29 de Junho, 2022
CAP: Apresentação do Programa EU SOU DIGITAL – 7 de julho – Lisboa

CAP: Apresentação do Programa EU SOU DIGITAL – 7 de julho – Lisboa

29 de Junho, 2022

Meteo

Mais Metereologia Powered by Syngenta

Image already added

Sobre Nós

O Agroportal.pt é uma plataforma de informação digital que reúne a informação relevante sobre agricultura. Tem um foco na Política Agrícola Comum e a sua aplicação em Portugal.

Menu

  • Quem somos
  • Envie-nos informação
  • Anuncie connosco
  • Newsletters
  • Estatuto Editorial
  • Ficha técnica
  • Proteção de Dados Pessoais
  • Disclaimer
Facebook twitter Circle Instagram Rss Feed

© 2022 Agroportal. All Rights reserved. Powered by DCC

  • Login
  • Registar
Pesquisa avançada  
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados
  • Opinião
  • Eventos
  • Dossiers
    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos
    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Máquinas Agrícolas
    • Mercados e Cotações agrícolas
    • Newsletters e Revistas
    • Práticas Culturais
    • Seguros agrícolas
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Meteorologia
    • Arquivo Agroportal
    • Terrenos Agrícolas

© 2022 Agroportal. All Rights reserved. Powered by DCC

Bem-Vindo De Volta!

Faça login na sua conta abaixo

Esqueceu-se da senha? Registar

Criar Uma Nova Conta!

Preencha os campos abaixo para se registar

* Ao se registar-se no nosso site, você concorda com os Termos e Condições e a Política de Privacidade .
Todos os campos são necessários. Entrar

Obter a sua senha

Indique por favor o seu nome de utilizador ou endereço de E-mail para repor a sua senha.

Entrar

Add New Playlist

Este site usa cookies. Ao continuar a utilizar este site, está a dar consentimento à utilização de cookies. Visite a nossa Política de Protecção de dados e Cookies.