Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
Newsletters
Agroportal
  • Login
  • Registar
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados

    A inovação como motor do desenvolvimento na agricultura

    Diminuem bloqueios em França mas agricultores continuam descontentes

    fogo chamas

    Incêndio provoca perda total de instalações de salsicharia no concelho de Portel

    caçador

    Inês Sousa Real diz que Governo “não ouviu bem” os portugueses quando desceu IVA da carne de caça

    Agricultores portugueses no centro do debate Cotrim–Ventura sobre o acordo UE-Mercosul

    Moçambique/Ataques: Camponeses abandonam campos agrícolas por medo de rebeldes em Meluco

    Natal anima empresas de chocolate com preço do cacau ainda no dobro de 2023

    Não se confirma origem do surto da peste suína africana em laboratório da Catalunha

    GEOTA diz que não há levantamento de embargo na Barragem do Pisão

  • Opinião

    Biodiversidade da videira

    A doença do Fogo Bacteriano na pereira Rocha já destruiu 31% da produção nacional

    Manuel Chaveiro Soares

    Sobre a modernização das regras relativas ao bem-estar dos frangos

    José Martino

    De indefinições a decisões: o que falta à política agrícola portuguesa

    Ricardo Dinis

    Açafrão – A ilusão das Culturas Caras

    Quando o preço da carne se torna arma política

    Da vontade à realidade – boas intenções de Bruxelas que deixam dúvidas

    José Martino

    Balcão Único do Prédio (BUPi)

    Não é o futuro: a IA deve ser o presente nas explorações agrícolas e florestais portuguesas

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros

    Últimas

    Se frenan las bajadas en el porcino de capa blanca

    21/12/2025

    Vacuno: se paran las subidas en las cotizaciones

    21/12/2025

    Corderos: solo los pequeños anotan repuntes en los precios

    21/12/2025

    Altibajos en los precios en origen del aceite de oliva

    21/12/2025

    Almendras: oscilaciones en los precios de las lonjas

    21/12/2025

    A inovação como motor do desenvolvimento na agricultura

    21/12/2025
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal
Agroportal
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados

    A inovação como motor do desenvolvimento na agricultura

    Diminuem bloqueios em França mas agricultores continuam descontentes

    fogo chamas

    Incêndio provoca perda total de instalações de salsicharia no concelho de Portel

    caçador

    Inês Sousa Real diz que Governo “não ouviu bem” os portugueses quando desceu IVA da carne de caça

    Agricultores portugueses no centro do debate Cotrim–Ventura sobre o acordo UE-Mercosul

    Moçambique/Ataques: Camponeses abandonam campos agrícolas por medo de rebeldes em Meluco

    Natal anima empresas de chocolate com preço do cacau ainda no dobro de 2023

    Não se confirma origem do surto da peste suína africana em laboratório da Catalunha

    GEOTA diz que não há levantamento de embargo na Barragem do Pisão

  • Opinião

    Biodiversidade da videira

    A doença do Fogo Bacteriano na pereira Rocha já destruiu 31% da produção nacional

    Manuel Chaveiro Soares

    Sobre a modernização das regras relativas ao bem-estar dos frangos

    José Martino

    De indefinições a decisões: o que falta à política agrícola portuguesa

    Ricardo Dinis

    Açafrão – A ilusão das Culturas Caras

    Quando o preço da carne se torna arma política

    Da vontade à realidade – boas intenções de Bruxelas que deixam dúvidas

    José Martino

    Balcão Único do Prédio (BUPi)

    Não é o futuro: a IA deve ser o presente nas explorações agrícolas e florestais portuguesas

  • Eventos
  • Dossiers

    Dossiers I

    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos

    Dossiers II

    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros

    Últimas

    Se frenan las bajadas en el porcino de capa blanca

    21/12/2025

    Vacuno: se paran las subidas en las cotizaciones

    21/12/2025

    Corderos: solo los pequeños anotan repuntes en los precios

    21/12/2025

    Altibajos en los precios en origen del aceite de oliva

    21/12/2025

    Almendras: oscilaciones en los precios de las lonjas

    21/12/2025

    A inovação como motor do desenvolvimento na agricultura

    21/12/2025
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal
Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
Agroportal
dna

Four ways that GMOs can save lives

por Cornell Alliance for Science
28-04-2022 | 16:07
em Genética, Últimas, Internacional, Notícias inovação
Tempo De Leitura: 4 mins
A A
Partilhe no FacebookPartilhe no TwitterEnviar para o WhatsappEnviar para o TelegramEnviar para o LinkedIn

The Green Revolution, which ushered in a wave of high-yielding crop varieties, is credited with saving at least 1 billion lives.

It also served as a clear example that investing in scientific innovation in developing nations is key to boosting economic development and preventing famine. The architect of the Green Revolution, agronomist Norman Borlaug, was awarded the Nobel Peace Prize in 1970 for his efforts to improve agriculture and prevent starvation in India, Mexico, Pakistan and other nations.

In the 1990s, genetically modified organisms (GMOs) entered the market, offering tangible benefits for farmers and consumers. In a manner similar to the Green Revolution, GMOs are transforming and improving the way food is produced globally by making new and novel crops with specific traits that improve nutrition and food security. Here are four ways that GMOs are saving lives:

Golden Rice was developed by the International Rice Research Institute, a nonprofit organization dedicated to abolishing poverty and hunger among people who depend on rice-based food systems. Golden Rice provides a new way of delivering vitamin A, an essential nutrient, to consumers. Vitamin A deficiency causes blindness in a quarter-million to a half-million children every year and affects millions of people in Asia and Africa by weakening their immune systems. It causes an estimated 2 million deaths each year.

Golden Rice can effectively control vitamin A deficiency. A recent study has estimated that substituting Golden Rice for conventional rice could provide 89-to-113 percent and 57-to- 99 percent of the recommended vitamin A requirement for preschool children in Bangladesh and the Philippines, respectively. However, challenges by environmental NGOs delayed its release for years. The Philippines recently became the first country to approve Golden Rice for planting. This GMO crop will soon begin to fulfill its original mission of saving lives. 

Bt eggplant (brinjal), which offers strong protection from the destructive fruit and shoot borer, was the first GMO food crop adopted in South Asia. Its cultivation has helped some of the world’s poorest farmers feed their families and communities, improve profits and reduce pesticide use by as much as 92 percent.  This significant reduction in pesticide use is making an important difference in the lives of farmers and field laborers who often experienced illness due to intensively spraying insecticides, typically without any protective gear.

Bt eggplant is ensuring the safe production and availability of  one of the most important and popular vegetable crops in South Asia. It is also saving lives by protecting farmers, their families, consumers and the environment.

Each year, millions of the world’s poorest smallholder farmers lose their entire rice crop to flooding. Climate change is predicted to make rice production even more difficult in coming years, since severe flooding is expected to become more frequent in many rice-producing parts of the world. This jeopardizes farmers’ incomes and the availability of a staple food for more than half of the world’s population.

A scientific team led by Pamela Ronald at the University of California, Davis, has identified the genes that control resistance to disease and tolerance of environmental stress in rice, with the goal of improving food security for the world’s poorest farmers. The adoption of flood-tolerant rice in South and Southeast Asia is expected to make a major difference in food security for these farmers and the whole region. Ronald’s research also opened the door to identifying other genes that confer robust tolerance to environmental stresses. This information will lead to the development of new varieties of rice and other staple crops that can help farmers prevent starvation in the developing world by growing crops that are adapted to climate change.

As reported by the FAO, 14 million Ugandans depend on banana as a staple food and source of income. But this important crop is increasingly suffering from banana bacterial wilt (BBW), a disease that threatens to wipe out the production of cooking bananas. Currently, there are no banana varieties resistant to the disease and no chemicals that provide effective control. Once BBW appears, it can spread like wildfire.

Trials for a GM banana variety that is resistant to BBW and contains vitamin A have been ongoing since 2004 in an effort to improve production. GM bananas can resist BBW through successive crop cycles and are comparable in performance to conventional varieties, according to confined fields trials in Uganda.

The GM banana is currently under product development and will be ready for release to farmers in a few years. Predictions from impact analyses estimate that most farmers would be willing to grow the BBW-resistant banana once it is available. This would have a significant impact on Uganda, where people consume an average of 0.5 kg of banana a day, by helping to improve malnutrition and reduce hunger.

Now there’s a new food revolution on the horizon using advanced genetic engineering tools. Gene editing, with its unique ability to activate, silence and move genes within a plant’s genome, has the potential to be the next breakthrough technology in our 10,000-year journey of crop improvement.

As reported by the Conversation, “gene-edited crops could contribute to a wider variety of sustainability and health goals in future, such as by improving nutrition or using resources more efficiently.”

Many nations are investing in this research and creating novel crops to meet regional needs, such as rice, beans and cassava in Latin America,  lettuce rich in vitamin C in China, vitamin A-enriched sweet potato and disease-resistant cacao in Ghana, seedless berries in the United States and faster-growing fish in Japan, among other examples.

The potential of gene editing is tremendous. It could be one of our strongest allies in addressing climate change challenges to agricultural on a global scale. These new crops promise to play an important role in improving nutrition, supporting food security, protecting rural livelihoods and saving lives in the 21st century.

By Luis Ventura

O artigo foi publicado originalmente em Cornell Alliance for Science.

Imprimir Artigo
Publicação Anterior

Agri-cooperatives DNA – resilience, innovation and value creation

Próxima Publicação

Portugal só atingirá as metas ambientais que traçou se conseguir reduzir o número de fogos rurais

Artigos Relacionados

Nacional

A inovação como motor do desenvolvimento na agricultura

21/12/2025
Últimas

Biodiversidade da videira

21/12/2025
faça chuva faça sol
Últimas

Faça Chuva Faça Sol – T9 Ep. 39

20/12/2025
Próxima Publicação
queimadas

Portugal só atingirá as metas ambientais que traçou se conseguir reduzir o número de fogos rurais

Opinião

Últimas

Biodiversidade da videira

por Eira Dias
21/12/2025

Ler mais
Últimas

A doença do Fogo Bacteriano na pereira Rocha já destruiu 31% da produção nacional

por João Azevedo
14/12/2025

Ler mais

Subscrever as nossas newsletteres

Subscrever as nossas Newsletters Agroportal

Verifique na sua caixa de correio ou na pasta de spam para confirmar a sua subscrição.

Comunicados

pdr 2020

Do PDR2020 ao PEPAC no Continente: Transição assegurada, continuidade da execução

19/12/2025
IVV

Apuramento da Produção de Vinho na Campanha 2025/2026

19/12/2025
Advertisement

Temas em destaque

Candidaturas PU PAC pós 2027 Simplificação PAC Água que Une

Eventos

Dezembro 2025
STQQSSD
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     
« Nov   Jan »

Sobre Nós

O Agroportal.pt é uma plataforma de informação digital que reúne a informação relevante sobre agricultura. Tem um foco na Política Agrícola Comum e a sua aplicação em Portugal.

Menu

  • Quem somos
  • Relatórios anuais
  • Envie-nos informação
  • Publicidade
  • Newsletters
  • Estatuto Editorial
  • Ficha técnica
  • Proteção de Dados Pessoais
  • Disclaimer
Facebook twitter Circle Instagram Rss Feed

© Agroportal. All Rights reserved.

  • Login
  • Registar
Sem Resultado
Ver Todos Os Resultados
  • Sugeridas
  • Notícias
    • Nacional
    • Internacional
    • Comunicados
  • Opinião
  • Eventos
  • Dossiers
    • Agricultura Biológica
    • Apoios
    • Artigos Técnicos
    • Biossoluções
    • Cadeia Alimentar
    • Fertilizantes
    • Financiamento
    • Fitofarmacêuticos
    • Florestas
    • Futuro da PAC
    • Inovação
    • Mercados e Cotações agrícolas
    • Newsletters e Revistas
    • Recomendações Agroflorestais
    • Seguros agrícolas
  • Serviços
    • Diretório
    • Emprego
    • Máquinas Agrícolas
    • Meteorologia
    • Terrenos Agrícolas
    • Arquivo Agroportal

© Agroportal. All Rights reserved.

Bem-Vindo De Volta!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
OU

Faça login na sua conta abaixo

Esqueceu-se da senha? Registar

Criar Uma Nova Conta!

Sign Up with Facebook
Sign Up with Google
OU

Preencha os campos abaixo para se registar

* Ao se registar-se no nosso site, você concorda com os Termos e Condições e a Política de Privacidade .
Todos os campos são necessários. Entrar

Obter a sua senha

Indique por favor o seu nome de utilizador ou endereço de E-mail para repor a sua senha.

Entrar
Este site usa cookies. Ao continuar a utilizar este site, está a dar consentimento à utilização de cookies. Visite a nossa Política de Protecção de dados e Cookies.